İklim değişikliği ile etkin ve hızlı mücadele için ülkeler yeni bir girişim başlattı.

Fas ve Almanya’nın eş başkanlığını üstlendiği, NDC Ortaklığı adı verilen girişim, gelişmekte olan ülkelerin Paris Anlaşması kapsamında verdikleri ulusal iklim taahhütlerini ve iklim değişikliğiyle ilgili sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirebilmesi için eşsiz bir platform sunuyor.

ndc

Fotoğraf @COP22 Twitter adresinden alınmıştır. 

Fas’ın Marakeş kentinde devam eden iklim müzakerelerinde dün, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında yeni bir ortaklık kurulduğu duyuruldu. NDC Ortaklığı adlı koalisyon, Paris’te imzalanan tarihi iklim anlaşmasının gereklerinin yerine getirilmesi ve iklim değişikliğiyle ilgili Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşılması için çalışacak.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle birlikte uluslararası kuruluşların da yer aldığı NDC (Ulusal Katkı Beyanı) Ortaklığı, ülkelerin iklim ve iklimle alakalı sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmeleri için gerekli teknik ve finansal desteği en hızlı ve etkin şekilde alması için çalışacak.  

Fas Çevre, Enerji, Su ve Maden Bakanlığı’nın çevreden sorumlu temsilcisi ve ‘iklim şampiyonu’ Dr. Hakima El Haite, “Ulusal iklim planları Paris Anlaşması’nın temelini oluşturuyor. NDC Ortaklığı’nın COP22’de kurulması, dünya çapında iklim mücadelesini hızlandırmak için çok doğru bir zamanlama oldu. Ortak çalışma prensibine dayalı olan bu ortaklık, ülkelerin ulusal iklim planlarını tüm sektörlerde ve karar mekanizmalarının her aşamasında uygulayabilmeleri için çok önemli. NDC Ortaklığı aracılığıyla özel sektörü de daha fazla işin içine sokabilecek olmanın yanında, gelişmekte olan ülkeler arasında daha fazla işbirliğini teşvik edebilecek ve bağışçıların ülkelerin ihtiyaçlarına daha etkili bir şekilde cevap verebilmesini sağlayacağız. NDC Ortaklığı, Paris Anlaşması hedeflerinin gerçekleşmesi için tam da ihtiyacımız olan etkin, harekete geçmeyi hızlandıracak bir girişim.”

Küresel bir girişim olan NDC Ortaklığı, Marakeş’teki BM İklim Müzakereleri’nde, Bakanların, diğer üst düzey temsilcilerin ve çeşitli kurumların katılacağı bir etkinlik düzenleyecek. Etkinliğe iklim şampiyonları Hakima El Haite ve Laurence Tubiana da katılacak. Bu etkinlikte farklı ülkeler ortaklığa katılımlarını açıklayacaklar.

Uluslararası iklim finansmanı konusunda NDC Ortaklığı ile işbirliği içinde olacak olan Almanya, geçtiğimiz yıl sadece bütçe kaynaklarından yaptığı 2,7 milyar avroluk katkıyı 2020’ye dek 4 milyar avroya çıkarmayı planlıyor.

Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Dr. Gerd Müller, “İklim değişikliği konusunda hemen şimdi harekete geçmemiz gerekiyor. NDC Ortaklığı’nın kuruluş fikri, iklim değişikliğiyle mücadelenin ve uyum süreçlerinin ancak güçlerimizi ve bilgilerimizi birleştirerek gerçekleşebilecek olmasına dayanıyor. Küresel ısınmayla mücadelede her ülke kendi başına hareket ederse başarısız olmamız kaçınılmaz. Ancak birbirimizi gerçek bir ortaklık içerisinde desteklersek başarıya ulaşabiliriz” dedi.  

Ulusal katkıların (NDC) uygulanmasının şu anda en acil konulardan biri olduğunu ifade eden Almanya Çevre Bakanı Barbara Hendricks, “NDC Ortaklığı’nın, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle ilgili planlarını uygulayabilmesinde çok önemli bir rolü olacak. Şundan eminim: küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin altında bırakıp 1,5 derecede tutma hedefine ulaşmak için tek şansımız, tüm tarafların süratle ve şeffaf bir şekilde ulusal iklim planlarını harekete geçmesi” dedi.

Dünya Kaynakları Enstitüsü Başkanı Dr. Andrew Steer ise, “Ulusal düzeyde iklim değişikliğiyle mücadele ederken aynı zamanda ekonomik kalkınmayı devam ettirmek için akıllı plan ve politikalar yapmanın yanında, modern finans, bilgi ve teknolojiye erişim de gerekiyor. Paris Anlaşması, sıfır karbon ekonomilere geçiş için teknoloji desteğini teşvik ediyor. Ancak bu tarz programların etkili ve verimli olabilmesi için çok iyi bir koordinasyon şart. NDC Ortaklığı, aradaki bağlantıların kurulmasını sağlayarak, tüm bu çabaların birlik içinde daha etkili olması için çalışacak” şeklinde konuştu.

NDC Ortaklığı, ülkeler arası işbirliğini geliştirerek, gelişmekte olan ülkelerin Ulusal Katkı Niyet Beyanlarını gerçekleştirebilmeleri, iklim değişikliğiyle mücadele edip sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmeleri için gerekli teknik ve finansal desteğe daha etkin bir şekilde ulaşabilmelerini hedefliyor. İklim değişikliğiyle ilgili ulusal çabaları destekleyen başka pek çok girişim daha var. NDC Ortaklığı bu uluslararası ve ulusal çabaların daha iyi koordine olmasını da sağlayarak, var olan kaynaklar konusunda daha fazla bilgi sağlayacak ve ülkelerin değişen ihtiyaçlarına cevap verme kapasitesini artıracak.

Vietnam Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Yardımcısı H.E. Vo Tuan Nhan, “Gerçek şu ki, iklim değişikliği sorunu çözülmeden gelişmekte olan ülkeler kalkınma hedeflerine ulaşamayacak. İklim değişikliğiyle mücadele ve kalkınma çabalarını aynı anda hızlandırmalıyız ve bu mümkün. NDC Ortaklığı da bunun için var ve biz de bu ortaklığın bir parçası olmaktan bu nedenle çok memnunuz” dedi.

NDC Ortaklığı’nın ülkelerin, teknik uzmanların, özel sektör yatırımcılarının ve çok uluslu organizasyonların daha hızlı ve tutarlı bir şekilde çalışmasını sağlayacağını ifade eden Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınma Başkan Yardımcısı Laura Tuck, “Bu ortaklık aynı zamanda ülkelerin kendileri için en uygun olan çözümlere ve bu çözümler için gerekli bilgi ve deneyime ulaşmasını sağlayacak. NDC Ortaklığı’nın aktif bir üyesi olmak ve başarısına katkıda bulunmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.  

NDC Ortaklığı, ülke talepleri ve önceliklerinin rehberliğinde güçlü bir iklim mücadelesini harekete geçirmek için üç ayaklı bir yaklaşım benimsiyor:

  • Var olan girişimlere, araçlara ve finansman da dahil kaynaklara daha geniş çaplı erişim için kapsamlı bilgi kaynakları oluşturmak ve bunları yaymak.
  • Çevre ve kalkınma kurumları arasındaki işbirliklerinin gelişmesini teşvik ederek, ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde teknik destek ve kapasite geliştirme olanakları sağlamak.
  • Ülkelere özgü, iki taraflı ya da uluslararası NDC destek programlarının –hem var olan hem de yeni programların- daha fazla finansal destek bulmasını sağlamak.

Şu anda NDC Ortaklığı’nın eş başkanları konumunda Fas ve Almanya var. Üyelik tüm ülkelere ve konuyla alakalı uluslararası kurumlara açık. Aday olacak ülke ve kurumların, NDC Ortaklığı’nın ve üyelerinin çalışmalarını yönlendirecek olan ilkeleri desteklemesi gerekiyor. NDC Ortaklığı’nın destek birimine Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ev sahipliği yapıyor.

NDC Ortaklığı bugün, kuruluşuyla birlikte, iklim finansmanı ve desteği konusunda dünyanın en kapsamlı internet veri tabanı olan  NDC Fon ve Girişim Navigatörü’nü de duyurdu. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCC), Fas Hükümeti ve Almanya Uluslararası Kalkınma Ajansı GIZ  ile birlikte geliştirilen NDC Fon ve Girişim Navigatörü, ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele ve kalkınma için var olan fon ve girişimleri bulabilmesini sağlıyor. Var olan desteklerin daha iyi tanımlanmış olması, bağışçıların  programlarının da daha etkin kullanılmasına yardımcı olacak. Bugün itibariyle NDC Fon ve Girişim Navigatör’nde, ulusal iklim planlarının uygulanmasına yönelik, 17 farklı sektörü kapsayan 300’ün üzerinde iki taraflı ya da çok uluslu fon ve destek girişimi bulunuyor.

NDC Ortaklığı’yla ilgili daha fazla bilgi için: http://www.ndcpartnership.org