Marakeş’te Yaşananları Neden Takip Etmeliyiz?
Bu hafta Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Toplantısı başladı. Başladığı gibi ilk günün fosili Türkiye seçildi. Çünkü, açılış oturumu sırasında, Türkiye söz aldı ve iklim finansmanına erişim istedi. Yani Türkiye, daha iklim değişikliğiyle mücadele için taahhüt dahi vermeden finansman istedi. Bir yandan da ülkede kömürlü termik santral açılışları yapıldı, ‘Bütün kömürümüzü eriteceğiz.’ denildi. Doğal olarak COP22’de bu konu dikkat çekti. Çünkü bir yandan iklim değişikliğinin baş sorumlusu kömürlü termik santrallardan onlarcasını açmayı hedeflerken diğer yandan iklim değişikliğiyle mücadele için fonlardan yararlanma talebi abesle iştigal. Hem açılış oturumundaki finansman talebi ile hem de ilk günde “Günün fosili” ödülüne layık görülerek dikkat çeken Türkiye için Marakeş’te yaşanan her şey çok önemli.
Birleşmiş Milletler Tarihinin En Hızlı Yürürlüğe Giren Anlaşması!
Küresel sıcaklık artışının 2 Santigrat derece sınırının altında tutulması için bütün dünya liderlerinin fosil yakıtlardan şimdi vazgeçmesi gerekiyor. Hedef, küresel seragazı salımlarını en hızlı şekilde en aza düşürmek. Fakat iş harekete geçmeye gelince neler olacağını ilerleyen günlerde izleyeceğiz. Paris Anlaşması, Birleşmiş Milletler’de görmeye alışık olmadığımız bir hızda yürürlüğe girdi. Yani durumun ciddiyetinin herkes farkında.
Marakeş’te yaşananlar her şeyi daha iyi bir hale getirebilir!
Yenilenebilir enerjiye yatırım artıyor. Fosil yakıt şirketleri ciddi kayıplar yaşıyor. Dev yatırım fonları neredeyse fosil yakıt gördükleri yerde kaçar hale geldiler. Dünyadaki en küçük topluluktan, en büyüğüne kadar kömürün zararı biliniyor ve insanların nefeslerini, topraklarını, sularını korumak için verdikleri mücadeleler daha çok dikkat çekiyor, hatta dikkate alınıyor.
Türkiye’nin bir an önce çağa ayak uydurarak fosil yakıtlardan vazgeçmesi, Paris Anlaşması’nı onaylaması ve ulusal taahhütlerini daha iddialı hedeflerle güncellemesi gerekiyor.