Aylık bültenimiz Fosilsiz Postası sayılarına ulaşmak için aşağıdaki aylara tıklayın.
Aylık bültenimiz Fosilsiz Postası’nın COP 26 özel sayısıyla karşındayız. 31 Ekim – 12 Kasım tarihleri arasında Glasgow’da gerçekleşen BM iklim zirvesi sona erdi. İyi haber, tarihte ilk defa, iklim görüşmelerinde fosil yakıtlarına son verilmesi ihtiyacı resmen kabul edildi. Siyasetçiler iklim krizindeki en büyük düşmanın adını nihayet koydular.
Kötü haber ise, bu adım, küresel ısınmayı durdurmaya yetecek kuvvette değil. Fosil yakıt kullanımının aşamalı olarak sona erdirilmesi gündemindeki teknik meseleler, görüşmeler sırasında sulandırıldı. Sonuçta elimizde “kömüre dayalı enerjiyi ve fosil yakıtlar için “verimsiz” sübvansiyonları aşamalı olarak azaltmaya yönelik çabalar” kaldı. Ancak iklim kriziyle küresel bir mücadele için net taahhütlere ve somut adımlara ihtiyacımız var.
#COPGelGünahlarından, Kurtul Fosil Yakıtlardan 🪧
Tam da bu sebeple Glasgow’da ve ötesinde yaşam savunucuları 6 Kasım Küresel İklim Adaleti Eylem Günü’nde bir araya geldiler. Onbinler Glasgow’un sokaklarını doldururken Türkiye’nin 14 farklı noktasından yaşam savunucuları liderleri fosil yakıtlardan kurtulmaya, #COPGelGünahlarından diyerek çağırdı.
Eylemlerin Adana ayağı İstasyon Meydanı’nda gerçekleşti. Burada, #AdanayaTemizHava kampanyası destekçileri inşaatı Sugözü Sahili’nde devam etmekte olan Hunutlu kömürlü termik santraline karşı bir açıklama gerçekleştirdiler. Eylemle eş zamanlı olarak santral inşaatı önünde denizden “bir termik santral daha istemiyoruz” pankartı açıldı.
Türkiye’nin COP 26 sınavı 🇹🇷
6 yıl ve 5 İklim Zirvesi ardından Paris İklim Anlaşması’nı mecliste onaylayarak COP 26’ya katılan Türkiye, müzakerelerde geçmişe kıyasla daha işbirlikçi bir yaklaşım sergiledi. Hedefleri yüksek bir iklim eylemi ortaya koymak için Türkiye’nin bir an önce yapması gerekenler ise şöyle:
Taleplerimizi bakanlıklara Twitter üzerinden iletmek için tıkla
Kömürden çıkış 2030 ⏩
COP 26 sırasında yayınlanan “Karbon Nötr Yolunda Türkiye: Kömürden Çıkış 2030” raporu yukarıdaki taleplerin makul ve hızlı bir şekilde gerçekleşebileceğini gösteriyor. Rapor, mevcut kömür teşviklerinin kaldırılması ve ‘‘kirleten öder’’ ilkesi çerçevesinde karbon emisyonunun fiyatlandırılması ile en geç 2030 yılına kadar kömürden çıkışın mümkün olduğunu ortaya koyuyor.
Rapor hakkında bilgiye ulaşmak için tıkla
Fosil finansmanından çıkış 💸
Sadece bürokrasiye değil, iklim kriziyle mücadelede yatırımcılara da büyük sorumluluk düşüyor. Çünkü iklim krizinin baş faili fosil yakıtlardan kurtulmak için en önemli adımlardan biri fosil yakıtların finansmanının sonlandırılması. COP 26 boyunca 350 Türkiye ve SEFİA ortaklığında yaptığımız çağrıyla neden daha geç olmadan fosil yakıtlara yapılan yatırımların sonlandırılması gerektiğine ışık tuttuk ve taleplerimizi Türkiye’deki yatırım fonlarına ulaştırmaya başladık.
Fosil finansmanından çıkış bilgi notumuza göz atmak için tıkla
Duyurumuz var: İklim Adaleti Atölyeleri Müze Gazhane’de başlıyor! 📢
6 Kasım Küresel İklim Adaleti Günü’ndeki eylemlerin İstanbul’daki merkezi Kadıköy Müze Gazhane oldu. Biz de 350 ekibi olarak iklim krizinden etkilenen grupları temsil eden on ayrı iklim adaleti figürünü Gazhane’ye yerleştirdik. İklim Adaleti rotasını oluşturan figürler Aralık ortasına kadar Müze Gazhane’de ziyaret edilebilir.
Ayrıca Müze Gazhane’de Aralık ve Ocak ayları içinde iklim adaleti atölyelerine başlıyoruz! Atölyelere katılım hakkında bilgi ve kayıt için takipte kal @350turkiye @muzegazhane
Dönüşüm: Umut Ellerimizde ✨
COP 26 sonunda eksik kalan taahhütleriyle, havada kalan iklim finansmanıyla ve sulandırılmış kararlarıyla hatırlanacak bir COP olarak tarihte yerini aldı.
Bununla beraber iklim krizine karşı çözümün ne olduğunu biliyoruz. İklim hareketi küreselde ve yerelde mücadeleye devam edecek.
Fosil yakıtları yerin altında bırakmak için, herkes için iklim adaleti ve adil dönüşüm sağlamak için birlikte harekete geçmeye devam edeceğiz.
Umut yaşam savunucularının elinde, yaşanabilir bir gezegen için mücadelemizde.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bir sonraki Fosilsiz Postası’nda görüşmek üzere
Görkem
Fosilsiz Postası’ndan merhaba Efe,
Eylül ayı sadece sonbaharı değil, iklim mücadelesiyle ilgili önemli gelişmeleri de beraberinde getirdi. Neler olduğuna ve neler yapabileceğine kısaca göz atalım:
Paris İklim Anlaşması onaylandı!
🙌 Ve Türkiye #ParisİklimAnlaşması‘nı Onayladı.
⏫ Şimdi ilerlemenin zamanı
Türkiye’nin:
🌿 Ulusal Katkı Niyet Beyanı’nın güncellenmesi🗓 Kömürden çıkış takvimi açıklanması
⛔️️ Fosil yakıtlara desteğin sonlandırılması
⚖️ Adil Enerji Dönüşümünü desteklenmesi gerek pic.twitter.com/rWulwt6FeJ
— 350 Türkiye (@350turkiye) October 6, 2021
Eylül’de en fazla öne çıkan gelişmelerden biri Türkiye’nin 6 yıldan sonra Paris İklim Anlaşması’nı onaylama sürecini başlatması oldu. Sana bu satırları yazdığımız sırada ise TBMM’de anlaşmanın onaylandığı haberleri önümüze düştü. Bu gelişme yıllardır #ParisiOnayla diyen yaşam savunucuları için önemli bir kazanım.
350 olarak Paris İklim Anlaşması onaylanmasını geç ama olumlu bir kazanım olarak görüyoruz . Sırada ise kazanımları büyütmek olmalı:
Tıkla, videomuzu paylaş taleplerimizi birlikte yaygınlaştıralım
Çin kömüre veda ediyor peki ya Adana?
Bu gönderiyi Instagram’da gör
İklim hareketi için bir diğer önemli kazanım BM Genel Kurulu’nda Çin’den geldi. Küresel olarak tüm kömürlü termik santrallerinin dolaylı olarak yarısını destekleyen Çin, artık uluslararası kömürlü termik santral projelerine destek vermeyeceğini açıkladı.
Öte yandan Çin menşeili bankaların finansman desteğiyle inşaatı hala süren Adana’daki Hunutlu Termik Santrali’nin geleceği de tartışma konusu. Yaşam savunucuları Çin’in kararının Hunutlu projesini de içine alacak şekilde güncellenmesi gerektiğini söylüyor.
Bununla beraber inşaatı hala süren Adana’daki Hunutlu kömürlü termik santralinin geleceği de tartışma konusu. Çin’in kararının Hunutlu’u da içine alacak şekilde güncellenmesi gerekmekte.
Tıkla, Adana’da kömürün karasını değil temiz hava isteyenlerin sesini yükselt
#AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz
Muğla Valiliği, İkizköy’de genişletilmek istenen kömür madeni için yapılan kömür taşıma bandının yapımını durdurdu.
İkizköyler “Güzel haber, ama olması gereken zaten bu” diyerek mahkeme kararlarının uygulanması için takipçi olacakları belirtildi.
İkizköy’ün yanında kömüre karşı durmak için imza kampanyalarına destek ver.
Temiz Hava Hakkı için #KömürdenKurtul
Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından yayınlanan Kara Rapor 2021, Türkiye nüfusunun neredeyse yarısından fazlasının soluduğu hava kalitesi hakkında elimizde tam veriler olmadığına dikkat çekiyor.
Iğdır ve Muş gibi şehirlerde ise neredeyse tüm yıl boyunca yaşanan hava kirliliğinin artık kronikleştiği ifade edilirken bu şehirlerde ‘Acil Temiz Hava Eylem Planları’ açıklanması gerektiği vurgulanıyor.
C40 Kentler Ağı tarafından hazırlanan rapor ise bize şu andaki kömür santrallerinin İstanbul dahil büyük şehirlerde 260 binden fazla erken ölüm vakasına neden olabileceğinin altını çiziyor. Raporun detaylarına buradan ulaşabilirsin.
#SistemiKöktenDeğiştir
24 Eylül Cuma, Küresel İklim Grevi çerçevesinde, Türkiye’nin birçok noktasında iklim grevi düzenlendi. Genç iklim aktivistleri, #SistemiKöktenDeğiştir mesajıyla iklim kriziyle mücadelede bütünlükçü dönüşümler olması gerektiğinin altını çizdi. İstanbul’daki etkinlikte ise yüzlerce genç aktivist Kadıköy’den Müze Gazhane’ye bir yürüyüş gerçekleştirdi, Gazhane’de forumlardan konserlere bir çok etkinlik düzenlendi. Genç iklim aktivistlerini instagramda takipte kalmak için tıkla
***
Eylül ayında önemli gelişmelere şahitlik ettik. Bir ay sonra Kasım’da ise 26. Küresel İklim Zirvesi (COP 26) Glasgow’da gerçekleşecek. Tam da önemli gelişmeler gerçekleşirken karar alıcıların hedefleri yüksek iklim eylemlerini hayata geçirmesi için taleplerimizi yükseltmemiz elzem. Umutsuzluğa kapılmadan iklim için adımlarımızı birlikte sıklaştıralım.
Bir sonraki Fosilsiz Postası’nda görüşmek üzere.
Kısa bir aradan sonra Fosilsiz Postası’ndan merhaba!
5 Haziran Dünya Çevre Günü ardından, 28 Temmuz’dan 12 Ağustos’a kadar süren, 120 bin hektarın yandığı Türkiye tarihinin en büyük orman yangınını yaşadık.
Bu yangınlar daha bitmeden ise 11 Ağustos’ta Batı Karadeniz’deki sel ve heyelanlar onlarca hayatın kaybedilmesine ve milyonlarca liralık zarara yol açtı.
Hem orman yangınlarından, hem de selden etkilenen doğanın ve insanların önünde zor bir iyileşme süreci var. Ama bu iyileşmeyi hızlandırmak ve benzer felaketlerin bir daha olmaması için kesin adımlar atmamız gerek.
Biliyoruz ki, iklim krizi ile ısınan bir gezegende sel ve orman yangınlarının sayısı ve şiddeti artacak. Bu durumun önüne geçmemiz için fosil yakıtların yerin altında bırakılması ve adil dönüşüm politikalarının hayata geçirilmesi gerekli.
Ama burada senin de desteğine ihtiyacımız var. Senden kampanyalarımıza destek vermeni ve çalışmalarımızı arkadaşlarınla paylaşmanı istiyoruz.
Çünkü değişim ancak birlikte gerçekleşebilir!
İkizköylüler yaşam alanları ve Akbelen Ormanı için mücadeleye devam etmekte. Ağustos ayında aldığımız bir haber ise umudumuzu canlandırdı.
12 Ağustos günü alınan bir karar ile Entegre Tesis ÇED Muafiyeti iptal ve Muğla 1. İdare Mahkemesi’ndeki orman kesimi iptal davalarında yürütmeyi durdurma kararları verildi. Bu satırları yazdığımız sırada ise davanın bilirkişi heyeti Akbelen Ormanı’nı ziyaretini tamamlamış durumda, raporları beklenmekte.
İkizköylüler’in sesini yükseltmek için başlattıkları imza kampanyasına destek olmak için tıkla:
Deniz Kaplumbağası 80 bin imzayı teslim etti
Adana’nın Yumurtalık ilçesinde kurulması planlanan Hunutlu Kömürlü Termik Santrali’ne karşı düzenlenen imza kampanyasında toplanan 80 bin imza, deniz kaplumbağamız tarafından, santrali finanse eden Çin Bankası ICBC’ye teslim edildi.
Hunutlu santralinin inşaatı nesli tükenme tehlikesi altında olan yeşil deniz kaplumbağaların yumurtlama alanlarını tehdit ediyor. Bu durum hem Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı genelgelere hem de Türkiye’nin de imzacısı olduğu Bern Sözleşmesine aykırı.
İmza kampanyamız bugün itibariyle 105 binden fazla kaplumbağasever tarafından imzalanmış durumda.
Paris İklim Anlaşması’nı Onayla!
Aşırı hava olayları her yerde, #iklimkriziburada ⚠️
Türkiye’nin en önemli ev ödevi, Paris İklim Anlaşması’nı bir an önce onaylamak ve hedefleri yüksek iklim politikası oluşturmak.
📝 Destek verhttps://t.co/cpNIiK7S1R#ParisiOnayla pic.twitter.com/x5V3Z4g3vf
— 350 Türkiye (@350turkiye) August 16, 2021
Sadece Türkiye’de değil, aşırı hava olayları her yerde; Yunanistan’da, Hindistan’da, ABD’de…
Küresel bir krizle karşı karşıyayız ve hiç bir ülkenin sorumluluktan kaçma lüksü yok. Türkiye’nin burada en önemli ödevi, Paris İklim Anlaşması’nı bir an önce onaylamak ve yüksek hedefli bir iklim politikası oluşturmak.
Tıkla, #ParisiOnayla videomuzu paylaş, kampanyaya destek ver.
İklim Bilimine Dair Bilgilere mi ihtiyacın var?
View this post on Instagram
Kontrol edilemeyen yangınlar yayılıyor, aşırı yağışlar sellere neden oluyor ve bu felaketlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Peki bu neden oluyor?
Güncel bilgilerle derlediğimiz İklim Bilimi sayfamızda, bu sorunun cevabını ve daha fazlasını bulabilirsin.
İklim Bilimine Dair Temel Bilgiler için burayı tıklaman yeterli:
IPCC Raporu Yayınlandı
#IPCC’nin iklim krizi bilimine dair dönüm noktası niteliğinde çıkardığı yeni rapor gidişatın iyi olmadığını, ancak hala gidişatı değiştirebileceğimizi gösteriyor. Raporun kötü, çirkin ve iyi tarafları için zincire buyurunhttps://t.co/Ye05xm5BfB
— 350 Türkiye (@350turkiye) August 11, 2021
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporu 9 Ağustos’ta yayınlandı. Rapor iklim krizinin düşündüğümüzden daha hızlı ve şiddetli bir şekilde ilerlemekte olduğunu öngörüyor.
Rapor ile ilgili bir açıklama yapan 350.org ekibi, bu krizin ortaya çıkmasında büyük bir payı olan fosil yakıt şirketlerinin sorumlu tutulması gerektiğini belirtiyor. On yıllar boyunca bu şirketler tarafından yakılan kömür, petrol ve doğalgaz geri döndürülemez sonuçlara yol açmış durumda.
Konu hakkında hap bilgileri bulabileceğin Twitter zincirimiz için tıkla & paylaş
İklim İçin Kentler
“İklim İçin Kentler: İzleme & Değerlendirme Raporu” yayınlandı. Bu raporda İklim İçin Biz Varız deklarasyonuna imza atarak iklim krizine karşı somut adımlar atmayı taahhüt eden 24 belediyenin iklim eylemlerini mercek altına alıyoruz.
Raporda ayrıca bir kent için adil iyileşme programının nasıl şekil alabileceğini ele alıyoruz. Sen de bu programın detaylarını merak ediyorsan, raporumuza iklimicinkentler.
İzle & Paylaş
Europe Beyond Coal (Kömürün Ötesinde Avrupa) hareketi, İkizköylülerin Akbelen Ormanını Vermeyeceğiz kampanyasına dikkat çekmek amacıyla kısa bir belgesel yayınladı.
İkizköylü Nejla Işık ve Esra Işık’ın gözünden kömür madenlerine karşı yaşam mücadelesinin hikayesini anlatan bu kısa belgeseli izlemeni tavsiye ederiz.
Bu belgesel önerisi ile beraber bültenimizin sonuna geldik ama Eylül ayı için sana bir etkinlik önerimiz var.
Genç iklim aktivistlerinin 24 Eylül’de gerçekleşecek Küresel İklim Grevi hazırlıkları devam ediyor. Ayrıntılar için Fridays for Future Türkiye Instagram hesabını takip etmeyi unutma!
Bir sonraki Fosilsiz Postası’nda görüşmek üzere
Mayıs, bir yandan iklim kriziyle mücadelede umudumuzu perçinleyen, öte yandan somut adımlar atmadığımız her geçen gün nasıl bir distopya içine sürüklendiğimizi gösteren bir ay oldu. Hindistan’ı vuran Tauktae Siklonu arkasında büyük tahribat bıraktı, Türkiye’nin yarısından fazlasında kuraklık yaşandı. Sonucunda ise Güneydoğu Anadolu’da ekili alanların %80’i kurudu.
Kentsel ve endüstriyel kirleticilerle hali hazırda boğulmuş Marmara Denizi’nde Şubat ayında oluşmaya başlayan müsilaj ise, deniz sıcaklığının ortalama 2,5 derece fazla olmasından dolayı dört bir yana yayıldı, tüm deniz ekosistemini tehdit eder hale geldi.
Topu taca atmadan söyleyelim, gittiğimiz yol yol değil. Bu yolu değiştirmek için ise ivedilikle tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmemiz ve iklim krizinin baş faili fosil yakıtları yerin altında bırakarak enerji dönüşümünü başlatmamız gerekiyor.
#AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz 🌲
Tam da yukarıdaki sebeplerle, Muğla İkizköylüler’in Akbelen Ormanı’nı kömür madenine karşı savunmak için başlattıkları imza kampanyasını desteklemek elzem. Bölgedeki termik santrallerde kullanılmak üzere çıkarılan kömüre karşı 20 Mayıs’ta kırmızı çizgilerini çeken İkizköylüler, #AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz diyerek imza kampanyalarını duyurdular.
İkizköylüler’in imza kampanyasın destek vermek için:
#KaplumbağaKömürSevmez 🐢
23 Mayıs Dünya Kaplumbağa Günü’ydü. 110 milyon yıldır yeryüzünü sakini olan bu kadim sürüngenlerin gününü kutlarken bir yandan da kaplumbağaların yaşam alanını tehdit eden Hunutlu kömürlü termik santralini hatırlattık. Kaplumbağa kömür sevmez diyorsan, kısa videomuz için tıkla.
İklim Hikayeleri Portalımız yayında! 🖍️
İklim krizi çağında, mücadelelerimizi, başka bir dünya arzumuzu yaygınlaştırmak için hikayeler elimizdeki en büyük güç. 350.org’nin başlattığı İklim Hikayeleri Portalı da dünyanın dört bir yanından iklim hikayelerini bir araya getirmeyi amaçlıyor. İkizdere’de taş ocağına karşı süren mücadeleden Muğla’ya, Kamboçya’dan Endonezya’ya hikayelere ulaşmak için tıkla:
Unutma, kaleminle, fotoğrafınla veya illüstrasyonunla sen de kendi hikayeni istediğin dilde bizle paylaşabilirsin!
Kömür Masalları 🧚
Kömür “yerli ve milli” mi? Gerçekten ucuz mu? Ya da istihdam için önemli mi? Peki “temiz” kömür mümkün mü?
İklim Haber ekibinin hazırladığı yeni websitesi Kömür Masalları, bu sorulara yanıt veriyor; kömür lobisinin argümanlarını tek tek çürütüyor.
Yeryüzünü Ferahlatan Haberler 🌍
🛢️ Petrol devleri sarsıntıda
VARAN 1️⃣ Hollanda Mahkemesi, Shell aleyhine açılan davada şirketin CO2 emisyonlarını 2030 yılına kadar 2019 seviyesine göre %45 azaltma hükmü verdi! Bu karar aynı zamanda, uluslararası bir şirketin küresel iklim hedefleri doğrultusunda emisyonlarını azaltmasını emreden ilk yasal hüküm oldu.
VARAN 2️⃣ Bir diğer petrol devi Exxon’a hissedarlar toplantısı, şirketin iklim krizi risklerini dikkate alma konusundaki “berbat” performansı sebebiyle olaylı geçti. Yönetim kuruluna Exxon’un %0.02 hissesini elinde tutan Engine 1 adlı aktivist gruptan iki yönetici seçildi.
VARAN 3️⃣ Chevron’un hissedarlar toplantısı da olaylı geçti, hissedarların %61’i emisyonlarda kesintilerin olması gerektiğini ve bu yönde hedefler belirlenmesini talep ettiler.
⚡ Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 2050 Net Sıfır Yol Haritası’nda açıkça “yeni fosil yakıta gerek yok” dedi.
🤝 Zengin ülkelerden oluşan G7 grubu, denizaşırı fosil yakıt finansmanını aşamalı olarak durdurmaya başlamayı ve 1.5 derece hedefini görünürde tutmak için kömür enerjisine verilen desteği sona erdirmeyi kabul etti.
🇩🇪 Almanya hükümeti İklim Koruma Yasası’nda güncelleme yapılarak 2030 ve sonrası için sera gazı emisyon azaltım hedeflerinin yükseltileceğini açıkladı.
İzle & Paylaş 📺
20 Mayıs’ta kömüre karşı kırmızı çizgilerini çeken İkizköylüler’in mücadelesini Emre Özsoy derledi. İzlemek için tıkla, paylaş, İkizköylüler’in sesine ses kat.
Bir sonraki Fosilsiz Postası’nda görüşmek dileğiyle,
Ege
Aylık bültenimiz Fosilsiz Postası’nın yeni sayısından merhaba,
Pandemi sebebiyle tam kapan(ama)ma süreci içinden geçtiğimiz bugünlerde Muğla – İkizköy’den Rize – İkizdere’ye, Kanada’dan Filipinlere, doğayı, yaşam alanlarını, yeryüzünü savunanların mücadelesi devam ediyor. Coğrafyalar, halklar, kültürler farklı olsa bile tüm bu mücadelelerin talebi ortak:
Bir avuç şirketin çıkarlarını değil, müştereklerimizi, yerel toplulukların haklarını önceliklendirin!
Bu ortak talep, 7 – 9 Nisan tarihlerinde çevrimiçi gerçekleşen Küresel Adil İyileşme Buluşması’nda dünyanın dört bir yanından binlerce yaşam savunucusu tarafından da seslendirildi. Adil, eşitlikçi bir gelecek hayali kuranları bir araya getiren buluşmada onlarca panel ve oturum gerçekleşti. Üç günlük buluşma hepimize ilham verdi, güç verdi. Etkinliğin kayıtlarına ve daha fazlasına adiliyilesmebulusmasi.org‘den ulaşabilirsin.
ABD Başkanı Joe Biden, 22 – 23 Nisan tarihlerinde dünya liderleriyle sanal iklim zirvesi gerçekleştirdi. Zirve öncesi, 350.org dünya liderlerini bir an önce iklim için somut kararlar almaya davet eden 300 bin imzayı Beyaz Saray’a ulaştırdı.
Zirvede bir çok ülke iklim taahhütlerini güncellerken Climate Tracker’a göre taahhütlerde sağlanan momentum, 1.5 derece sınırı için gerekli olan 2030 salımları uçurumunu az da olsa kapattı. Buna karşın taahhütlerin nasıl gerçekleşeceği ile ilgili somut planların yetersiz olması endişeleri artırıyor.
Türkiye ise zirvede beklentilerin aksine ne bir yeni taahhütte bulundu ne de Paris İklim Anlaşması’nı onaylayacağı yönünde bir açıklama yaptı…
Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı hala meclise getirmemiş olsa da, sivil toplum kuruluşlarının iklim dostu bir Türkiye’nin ilk adımı için başlattıkları #ParisiOnayla imza kampanyası devam ediyor.
Kampanya ekibinin oluşturduğu 10 Soruda Paris İklim Anlaşması’na buradan ulaşabilir, yaygınlaştırabilirsin: 350turkiye.org/parisionayla
Nisan ayı Adana için portakal çiçekleri zamanıydı. Öte yandan portakal çiçekleri artan ortalama sıcaklıklar sebebiyle her geçen sene daha erken açmaya başladı. Buna rağmen Adana’da iklim krizinin baş faili kömürlü termik santrallere yatırım devam ediyor. Yumurtalık’ta inşaatı devam eden Hunutlu kömürlü termik santraline karşı başlayan imza kampanyasına destek vermek için tıkla:
Adana’da Bir Kömürlü Termik Santral Daha İstemiyoruz!
Afşin kömür soluyor 🏭
Çevre yatırımlarını tamamlamadan çalışan termik santrallere #izinvermeyin! 🙅
İmza kampanyasına destek ver, Kahramanmaraş’a, yeryüzüne nefes ol👇🏽
https://t.co/cxwIsp9dhU pic.twitter.com/mLM193JM34— 350 Türkiye (@350turkiye) April 30, 2021
Dünya kömürden çıkış takvimini açıklarken, Türkiye’de kömürlü santraller çevre yatırımlarını tamamlamadan çalışmaya devam ediyor! Nisan sonunda Kahramanmaraş Afşin’den gelen korkutucu görüntüler nasıl bir tehlike içinde yaşadığımızı gösteriyor. Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı santrallerin emisyonları ile ilgili sorulara “ticari sır” diyerek yanıt vermiyor.
Temiz Hava Haktır diyenlere destek vermek için tıkla:
Çevre Yatırımlarını Tamamlamayan Santrallerin Çalışmasına #izinvermeyin
Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlayan maden ocaklarının genişlemesi için Akbelen Ormanı’nın yok edilmek istenmesine karşı İkizköylüler nöbette. Daha önce maden yüzünden köylerini kaybeden köylüler, “yaşam alanlarımızı vermek istemiyoruz” diyor.
İkizköy’ün mücadelesine destek olmak için: twitter.com/ikizkoydireniyo
Bodrum Belediyesi’nin Bodrum’a doğalgaz projesini “müjde” olarak duyurması ardından Muğla Çevre Platformu bir açıklama gerçekleştirdi. MUÇEP açıklamada, “Dünyanın onlarca ülkesinden fosil yakıt tüketimi bilimsel ve somut olarak ortaya konup bundan vazgeçilmesi yönünde planlar yapılıp yürürlüğe konulurken turistik ilçeye doğalgazın getirileceği nasıl bir müjdedir?” diye sordu.
🐦 Kanada’da yıllardır iklim aktivistlerinin ve yerli halkların karşı çıktığı TransMountain petrol boru hattı projesini sinek kuşları geçici olarak durdurdu! Sinek kuşlarının yaşam alanlarının tahrip edilmesi sebebiyle alınan bu karar, boru hattının narin ekosistemleri tahrip ettiğini iddia eden yaşam savunucularının mücadelesine güç verdi.
🥳 Adana – Yumurtalık ilçesinde planlanan IC İçtaş Yumurtalık Termik Santrali projesi iptal edildi!, İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Merkezi’nin EPDK’ya yaptığı bilgi edinme başvurusunun cevabına göre, şirket yazılı başvuru yaparak yatırımdan vazgeçti.
❌ Bartın Platformu 23 Nisan öncesi müjdeli haber: Zonguldak İdare Mahkemesi, Amasra’da yapılmak istenen termik santral için verilen kül depolama iznini iptal etti!
📉 Kömür çöküşte! Türkiye’de, 2015’te 59,2 GW olan kömürlü termik santral proje stoku kapasitesi, beş sene içinde %66 azalarak 20,4 GW’e geriledi! Geçtiğimiz yıl ayrıca ABD ve AB’de rekor sayıda termik santral kapandı. Kömüre karşı verilen mücadelelerin başarısını gösteren bu gelişmeler, beraberinde adil dönüşüm fırsatlarını da getiriyor.
Krizlerden çıkış için adil bir iyileşmenin yollarının tartışıldığı Küresel Adil İyileşme Buluşması’nda Vandana Shiva’dan Naomi Klein’a, Hakima Abbas’tan Greta Thunberg’e birçok ünlü yaşam savunucusu yer aldı. Panelleri Türkçe simultane tercüme desteğiyle adiliyilesmebulusmasi.org’den hala izleyebilirsin!
***
Bir sonraki Fosilsiz Postası’nda görüşmek dileğiyle,
Ege
Fosilsiz Postası Mart sayısından merhaba,
Üçüncü cemrenin toprağa düştüğü, baharın kendini iyiden iyiye hissettirdiği Mart ayını geride bıraktık. Yeryüzünde yarattığımız tüm tahribata rağmen, doğa bir kez daha kendini tazeliyor, uzun bir kışın ardından yaşam yeniden filizleniyor.Aynı yeryüzünün baharı kucaklaması gibi, bugünlerde küresel iklim hareketi de tazelenmeye, yeniden güç toplamaya, yeniden hayal kurmaya ve adımlarını sıklaştırmaya hazırlanıyor. 9 – 11 Nisan arasında gerçekleşecek Adil İyileşme Buluşması’nda dünyanın dört bir yanından binlerce yaşam savunucusu bir araya gelecek. Başta iklim krizi olmak üzere karşı karşıya olduğumuz krizlere karşı çözüm yollarını tartışacak, birbirleriyle bağlantılarını kuvvetlendirecek. 200’ün üzerinde atölyenin, onlarca etkinliğin, Türkçe destekli panellerin ücretsiz gerçekleşeceği etkinliğe katılmak için adiliyilesmebulusmasi.org‘yi ziyaret etmeyi unutma!
Mart’ın son günü TBMM’de kurulan İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadele Komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Arzumuz, komisyon çalışmalarının Türkiye’yi gerçek anlamda iklim değişikliğiyle mücadeleye hazırlaması. Bunun gerçekleşmesi için ise ilk adım olarak meclise hala gelmeyen Paris İklim Anlaşması’nın bir an önce onaylanması gerekiyor!
#ParisiOnayla kampanyasına destek vermek için tıkla: change.org/ParisiOnayla
Genç iklim aktivistleri 19 Mart’ta 7. Küresel İklim Grevi’nde #BoşVaatlerİstemiyoruz mesajı verdiler. Fridays for Future Türkiye, iklim krizine karşı somut adımların atılması için iklim eylem planlarının bir an önce hazırlanıp karbon nötr olma yolunda gerçek adımlar atılmasını ve fosil yakıt finansmanının bir an önce durdurulup, yenilenebilir enerji teknolojilerine yatırım yapılmasını talep etti.
Temiz Hava Hakkı Platformu, gerekli çevre yatırımlarını yapmadan çalışmakta olan kömürlü termik santrallere karşı #İzinVermeyin kampanyasına devam ediyor. Platform’dan Buket Atlı “gerekli yatırımlarını tamamlamamış santrallere geçici izinler ve ek süreler verilerek havamızı kirletmelerine göz yumuluyor” diyor.
Kampanyaya destek olmak için: change.org/temizhavahaktir
View this post on Instagram
Milas – İkizköylüler kızılçamı, börtüyü böceği kömüre karşı savunuyorlar. Akbelen Mevki’nde maden havzası alanında yer alan ormanlık alanı, endüstriyel plantasyon gerekçesiyle kesmek isteyen Orman Müdürlüğü’ne karşı bir kez daha “bu ağaçlar HEPİMİZİN!” diyen İkizköylüler kesimi durdurdular. İkizköy’ün mücadelesini takip etmek için : twitter.com/ikizkoydireniyo
Konya Ilgın’da açık kömür ocaklarının tarım alanlarını yok ettiği gerekçesiyle başlayan mücadele devam ediyor. Son olarak, Danıştay sürece yürütmeyi durdurma kararı verdi, ancak maden şirketi kömür çıkarmak için çalışmalara devam ediyor. Ilgın Çevre Platformu’nu takip etmek için: twitter.com/ilginplatformu
Neden #SarosumaDokunma ❓
Saros’ta fosil gazı limanı /LNG terminali projesinin devam ettiği bölge:
🔹Özel Çevre Koruma Bölgesi.🔹ÇED Mevzuatına ve İmar Kanunu’na aykırı olan projede bilirkişi raporları da olumsuz. + pic.twitter.com/aPYwvqsiwz
— 350 Türkiye (@350turkiye) March 7, 2021
Cennet Saros’ta fosil gazı limanı / LNG terminali inşaatı devam ediyor. Saros Gönüllüleri, Mart ayı içinde fosil yakıt projesine karşı topladıkları imzaları bir araya getirerek #SarosumaDokunma eylemi gerçekleştirdiler.
Bartın – Amasra’da yapılmak istenen kömürlü termik santral projesine karşı geçtiğimiz ay mahkemede bir kez daha kazanan Bartın Platformu bir açıklama yaparak projenin ÇED sürecinin tamamen iptal edilmesini talep etti.
Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’ndeki analistler tarafından gerçekleştirilen yeni araştırma, 2020 yılında Avrupa’da fosil yakıt kullanımındaki düşüş nedeniyle hava kirliliğine bağlı 38.000 ölümün önlendiğini ortaya koyuyor.
Avrupa’dan bir diğer güzel haber de kıtanın 2030 yılına kadar tüm kömür termik santralları kapama hedefinde yolu yarılamış olması. Kömürün Ötesinde Avrupa (Europe Beyond Coal) kampanya direktörü Kathrin Gutmann kömürden çıkışın hızlandığını belirterek: “Hükümetler, enerji şirketleri ve finans kurumları “kömür ve fosil gaza akan tüm finansmanı durdurmak ve bunların yerine sürdürülebilir yenilenebilir kaynakları destekleyerek bu dönüşümden etkilenecek topluluklar için adil dönüşümü garanti altına almak zorunda.” diyor
#KömürsüzMuğla mücadelesi devam ediyor. Peki mavisiyle, yeşiliyle ünlü Muğla’da kömür nelere yol açıyor? Muğlalılar zeytin ağaçlarını nasıl koruyor?
Kibrit Film ve Re:Common ortaklığında çekilen Muğla ve Kömür Belası, kömürün yol açtığı yıkımı ve bu yıkıma karşı mücadele edenleri anlatıyor. İzlemek için tıkla.
***
9 – 11 Nisan’da Küresel Adil İyileşmesi Buluşması’nda bir araya gelmek dileğiyle,
Ege
Fosilsiz Postası’nın yeni sayısından merhaba,
COVID-19 krizinin küresel bir tehdit olarak adlandırılması üzerinden neredeyse bir sene geçti. Bu bir sene içinde bir virüsün, yıkılmaz olduğunu sandığımız insanlık uygarlığı üzerinde bıraktığı muazzam tahribatına şahitlik ettik. Yas tuttuk, birbirimize kavuşmayı özledik, “ne olacak bu yeryüzünün hali?” diye dertlendik.
Bu gri tablonun ötesinde ise başka hikayeleri yazmak isteyenler “dayanışma yaşatır” dediler, mücadeleyi bırakmadılar ve yeni pratikler keşfettiler. Krizlere karşı yaşanabilir bir yeryüzü, sağlıklı bir gelecek için adil bir iyileşmenin yollarını aradılar.
Yol uzun, mücadele çetin, arayış devam ediyor. Bu arayışta başka hikayelerin peşine düşenleri dinlemek, birbirimizden öğrenmek ve şifalanmak için hepinizi 9 – 11 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek Küresel Adil İyileşme Buluşması’na davet ediyoruz. Dünyanın dört bir yanından yaşamı savunanları bir araya getirecek buluşmanın detaylarına ulaşmak ve kayıt olmak için adiliyilesmebulusmasi.org’yi ziyaret etmeyi unutma.
En çok sera gazı salımı üreten 20. ülke konumundaki Türkiye, Paris Anlaşması’nı TBMM’de hala onaylamamış durumda. Bugüne kadar 191 ülkenin katıldığı Paris Anlaşması’nın bir an önce TBMM’ye getirilmesi ve onaylanması için sivil toplum kuruluşları #ParisiOnayla diyerek ortak bir imza kampanyası başlattılar.
Kampanyaya destek olmak için tıkla : change.org/ParisiOnayla
Çanakkale Lapseki’ye yapılması planlanan ve bölge halkının tepkileriyle rafa kalkan Kirazlıdere termik santrali tekrar gündemde. Projeye dava açan bölge sakinleri “Bu ısrar niye?” diye soruyor.
Genç iklim aktivistleri 19 Mart’ta gerçekleşecek küresel iklim grevine hazırlanıyor. İklim grevi hakkında ayrıntılar için Fridays For Future Türkiye instagram hesabını takipte kalın: @fridaysforfuture_tr
İkizköylüler, yaşam alanları için mücadeleye devam ediyor. Bodrum’un su ihtiyacını karşılamak için Milas sınırları içerisine yapılmak istenen ve bölge yeraltı sularını olumsuz etkileyecek baraja karşı ÇED toplantısında bir araya gelen Muğlalılar, “Bölgedeki kömüre dayalı termik santraller kapatılsın su ihtiyacı kalmaz” mesajı verdiler.
Muğla / Milas'a yapılmak istenen baraj için pandemi koşullarında ÇED toplantısı gerçekleşti.
Bölge halkından, İkizköylüler'den mesaj var:
🥀Bölgeyi yaşanmaz hale getiren
💧Su kaynaklarını tüketen
🏭kömürlü termik santraller kapatılsın, su sorunu kalmaz!#SuMüşterektir pic.twitter.com/27AVafbDhQ— 350 Türkiye (@350turkiye) February 4, 2021
Kanadalı iklim aktivistleri, “Adil Dönüşüm Yasası” talep ediyorlar. Kanada Başkanı Trudeau, 2019 seçiminden önce, adil dönüşüm yasasını yürürlüğe koyarak yeni temiz bir ekonomi için işçilere eğitimler vereceğini ve destek mekanizmaları geliştireceğini taahhüt etmişti ancak bu yönde henüz somut bir adım atmadı. Kampanyaya destek için tıkla.
🥳 Bartınlılar zaferi kutluyor
Amasra’da termik santral projesine zemin hazırlayan plan değişikliğini iptal eden Danıştay 6. Dairenin kararına yapılan itiraz reddedildi.Bartın Platformu yaptığı açıklamada: “Bu karar; termik santralin Bartın-Amasra coğrafyasından, haritalardan kesin olarak silineceği müjdesidir.” dedi.
🛑 Çanakkale Yenice’de kömürlü termik santrale geçit yok
Çanakkale’nin Yenice ilçesinde yapılması planlanan “Çırpılar Kömürlü Termik Santrali” hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararı, TEMA Vakfı ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından açılan dava sonucu iptal edilmiş, İdare Mahkemesi’nin aldığı bu karar temyize götürülmüştü. Danıştay 6. Daire, temyiz isteminin reddine ve alınan kararın onanmasına karar verdi.
🫁 #KahramanmaraşNefesAlsın diyenlerden önemli kazanım
Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde yapılması planlanan altı termik santralden biri iptal edildi! İptal hakkında konuşan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’ndan İbrahim Yalçın: “Bu güzel gelişme, mevcut ve planlanan santrallerin de iptaliyle geliştirilmeli.” dedi.
✋ Bangladeş, kömür projelerini durduruyor
Fosil yakıt finansmanının günden güne eridiğini gösteren son örnek Bangladeş’ten geldi. İthal kömürün maliyetinin artması ve yatırımcıların fosil yakıtlardan çekilmesi sebebiyle Bangladeş dokuz yeni kömür santrali projesini askıya aldı.
Şubat ayı içinde yurdun dört bir yanı beyaza bürünürken Kahramanmaraş Afşin’de yaşayanlar, çevre yatırımlarını tamamlamayan kömürlü termik santraller sebebiyle kara karla karşılaştılar.
Temiz Hava Hakkı Platformu, Afşin termik santrali gibi geçici faaliyet belgesiyle çalışan kömürlü termik santrallere karşı #İzinVermeyin diyor, imza kampanyasına destek vermeye çağırıyor.
Mücadele sürüyor, çevre yatırımını yapmayan santraller tepkiler nedeniyle kapatılıyor ve “geçici izinlerle” tekrar açılıyor. Olan yine yaşama oluyor! Afşin’de yıllardır #KaraKar yağıyor.
Buna izin vermeyin @csbgovtr https://t.co/xc8BeduY3m
🔽https://t.co/kGQyHu8l02— Temiz Hava Hakkı Platformu (@temizhavahakki) February 16, 2021
Gelecek ay yeni bir Fosilsiz Postası sayısında görüşmek üzere,
2021’in ilk Fosilsiz Postası’ndan merhaba,
Ocak ayıyla birlikte geçtiğimiz senenin iklim karnesi de netleşmeye başladı. Dünya Meteoroloji Örgütü yaptığı açıklamada 2020’nin kayıtlara geçen en yüksek sıcaklıkların yaşandığı üç yıldan biri olduğunu belirtirken ortalama sıcaklık artışlarının 1.2 C° olduğunu açıkladı. Aşırı hava olayları sebebiyle 17 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
İklim krizi açısından kritik eşik kabul edilen 1,5 C°’ye gittikçe yaklaşırken, krizin baş sorumlusu fosil yakıt devleri de zor bir yıl geçirdi. 2020’de petrol devlerinin hisse değerleri %30 – %45 aralığında geriledi. Pandeminin de etkisiyle aynı dönemin parlayan yıldızı ise yenilenebilir enerji oldu.
Mesele açık ve net: Halk sağlığını, iklimi, yeryüzünü tehdit eden fosil yakıtlar aynı zamanda ekonomik değil, gün geçtikçe daha da sürdürülemez hale geliyor.
Çözüm açık ve net: Ekonomik kurtarma paketleri fosil yakıtlara değil, sağlıklı, yaşanabilir bir gelecek için doğa dostu çözümlere aktarılmalı.
Aynı Adana Hunutlu kömürlü termik santrali projesinde olduğu gibi 👇
💸 #AdanayaÖlüYatırım
WWF Türkiye ve Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği’nin yayınladığı yeni rapor, Adana Sugözü Sahili’nde inşaatı devam eden Hunutlu kömürlü termik santralinin ölü bir yatırım olduğunu gözler önüne serdi. Rapora göre kömürden elektrik üretiminin gittikçe pahalanması sebebiyle projenin sürdürülebilir bir ekonomik getirisi olmayacak.
Biz de proje finansmanını sağlayan ICBC’ye sorduk. Bu yatırım inadı niye? Tıkla, videoyu paylaş
İklim krizi çağında kömürlü termik santrali finanse etmek
⚠️KABUL EDİLEMEZ⚠️Hunutlu kömürlü termik santrali projesi: #AdanayaÖlüYatırım, ekonomik hiçbir getirisi yok! 💸@icbcyatirim, Hunutlu’yu, kirli yatırımları destekleme! ❌
Videoyu paylaş,
İmzala: https://t.co/x4blUGvwfj pic.twitter.com/HM9unVp614— 350 Türkiye (@350turkiye) January 14, 2021
😷 #TemizHavaHaktır
Nilüfer Gençlik Meclisi ve FFF Bursa’nın ortak başlattığı #BursayaNefesOl imza kampanyası bir zamanların yeşil Bursa’sında kronik hale gelen hava kirliliğine karşı yetkilileri harekete geçmeye çağırıyor. Kampanyaya destek vermek için: change.org/bursayanefesol
Nefesimizi savunmak için çıktığımız bir yol var bizim; ormanların fısıltısı ile, sincapların savunması ile, gençlerin dünyayı değiştirme heyecanı ile yürüdüğümüz…🌿
Sende #BursayaNefesOl ki mücadelemiz birleşsin, iklim değişsin✌️https://t.co/Ii4fY9zBpL pic.twitter.com/ln4ykG4nRS— Bursa'ya Temiz Hava (@bursatemizhava) January 4, 2021
Greenpeace Akdeniz’in, Kahramanmaraş’ı kömürün isine boğan Afşin A ve B termik santrallerine yönelik gerçekleştirdiği hava ölçümlerinin sonuçları korkutucu: En yüksek 24 saatlik PM10 değeri DSÖ’nün önerdiği yıllık ortalama limit değerin 16 katı, Avrupa Birliği’nin mevzuatında belirlenen yıllık ortalama limit değerin ise 8 katı!
🌊 #SarosumaDokunma
Cennet Saros’a yapılması planlanan gaz limanı projesine ilişkin ikinci bilirkişi raporu yayınlandı. Raporda projeye verilen ÇED olumlu kararının eksik ve yetersiz olduğu belirtildi.
#SarosumaDokunma diyenleri Twitter’da takip etmek için buraya tıkla.
🌎 Yeryüzünü Ferahlatan Haberler
Keystone XL petrol boru hattı iptal! 🥳
ABD’nin çiçeği burnunda Başkanı Joe Biden ilk günündeki icraatıyla 10 yılı aşkın süredir yerli halkların, toprak sahiplerinin, yaşam savunucularının protesto ettiği Keystone XL petrol boru hattı projesi izinlerini askıya aldı. Boru hattı, Kanada – Alberta’dan ABD – Teksas’a uzanıyordu ve günde 800 bin varil petrol taşıyacaktı.
View this post on Instagram
Bir diğer güzel haber, ABD’nin Paris İklim Anlaşması’na geri dönmesi oldu. ABD, Çin ardından en fazla sera gazı salımında bulunan ikinci ülke. Bu bakımdan ABD’nin iklim anlaşmasına geri dönmesi, yeryüzünün geleceği için büyük önem taşıyor.
Zile yüzünü güneşe dönüyor! ☀️
#İklimİçinKentler
Zile Belediyesi, elektrik sarfiyatının tamamını güneş enerjisinden sağlamaya hazırlanıyor🌞Darısı diğer yerel yönetimlerimize 🌻@BelediyesiZilehttps://t.co/Hzy1vb1s9L
— 350 Türkiye (@350turkiye) January 22, 2021
🤓 Okuma önerisi
Hunutlu gibi ekonomik getirisi olmayan kömür projeleri Türkiye’nin fosil yakıt bağımlılığını artırıyor. Öte yandan küresel eğilim kömürden çıkış yönünde. Bir çok ülke kömürden çıkış takvimini açıklarken istihdam ve adil dönüşüm konusu daha sık gündeme geliyor. Peki Türkiye’de adil dönüşüm ne anlama geliyor? Kömürün karasını çeken emekçiler ne diyor? Yanıtları için buraya tıkla: İklim Haber – Termiksiz Yaşamda Kömür İşçileri
Bir sonraki Fosilsiz Postası’nda görüşmek üzere!
Fosilsiz Postası Kasım sayısından merhaba,
Ekoloji ve iklim mücadelesi bakımından Kasım ayının gündemini maden ve enerji şirketlerine imtiyazlar getiren torba yasa tartışmaları belirledi. Kasım ayının son haftasında açıklanan yeni bir araştırma ve yaşanan gelişmeler ise iklim kriziyle mücadelede toplum ve siyaset arasındaki makasın ne kadar açıldığını bir kez daha gösterdi:
😬 Endişeliyiz!
Endişeliyiz!
Türkiye toplumunun %7️⃣0️⃣'i iklim krizi sebebiyle endişeli
%5️⃣0️⃣ iklim krizini COVID-19'dan daha büyük bir tehdit olarak görüyor
Büyük çoğunluk, ekonomik toparlanma/iyileşme için tarım ve yenilenebilir enerji yatırımı istiyor🌞
Ayrıntılar👇https://t.co/PUc0jyeqtY pic.twitter.com/mxMIGJHWzX
— 350 Türkiye (@350turkiye) November 26, 2020
KONDA ve İklim Haber’in hazırladığı “Türkiye’de İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Algısı 2020” araştırması sonuçlarına göre toplumda her iki kişiden biri iklim krizinin COVID – 19’dan daha büyük bir kriz olduğunu düşünürken, toplumun %70’i iklim değişikliğinden endişe duyuyor. Toplum, aynı zamanda koronavirüs sonrası adil bir ekonomik iyileşme için tarıma ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapılmasını destekliyor.
🤦♂️Paris Anlaşması’na şerh, kömüre destek
Araştırma, iklim kriziyle esaslı bir mücadeleye toplumun hazır olduğunu gösterirken aynı şeyi karar alıcılar için söylemek güç. Bunun bir yansımasını Kasım ayının son haftasında gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi’nde şahit olduk. Türkiye, zirvenin sonuç bildirgesine, bildirgede yer alan Paris İklim Anlaşması vurgusu sebebiyle şerh koydu. Bildirgenin 33. maddesinde iklim değişikliğiyle uluslararası mücadeleye vurgu yapılırken, 2021’de düzenlenecek 26. BM İklim Değişikliği Konferası’nda Paris Anlaşması doğrultusunda kararlar alınmasına bütün G20 üyelerinin destek vereceği belirtiliyordu. Türkiye, 2015 Paris İklim Anlaşması’nı meclisinde hala onaylamayan tek G20 ülkesi konumunda. Aynı gün Enerji Bakanı, 2020 yılı içinde yerli kömüre 100 milyon lira destek verildiğini belirtti…
❌ #TorbaYasayıGeriÇek
İstanbul'un can damarları #KuzeyOrmanları derinliklerinde madenler kol geziyor. Sincabın, börtü böceğin yuvasını taş ocakları yok ediyor.
Maden ve enerji şirketlerine imtiyazlar getiren torba yasaya hayır de, nefes kaynağımızı koruyalım#TorbaYasayıGeriÇek#YasayıTümdenGeriÇek pic.twitter.com/GlZsLDQhh0
— 350 Türkiye (@350turkiye) November 19, 2020
Kasım ayı boyunca yüzün üzerinde yerel ve ulusal sivil toplum kuruluşu enerji ve maden şirketlerine yeni imtiyazlar getiren torba yasaya karşı #TorbaYasayıGeriÇek kampanyası düzenledi. Türkiye’nin farklı noktalarında “Yaşam Hakkı Torbaya Sığmaz” denerek düzenlenen etkinliklerin yanı sıra kampanyada toplanan yaklaşık 35 bin imza meclise teslim edildi. Yaşam savunucularının çabalarıyla torba yasadaki 3. ve 5. maddeler revize edilirken, maden şirketlerinin ruhsat alanı dışında tesis kurmasının yolunu açan 6. madde torba yasadan geri çekildi.
🥳Kenya’da kömür karşıtı mücadele ICBC’ye geri adım attırdı
Lamu kömürlü termik santrali projesine karşı sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren Save Lamu Kampanyası’nın paylaştığı basın açıklamasına göre, Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC) projeden çekildi. Lamu santrali, Doğru Afrika’nın en büyük kömürlü termik santral projesi durumunda.
📣Adana’dan ICBC’ye mesaj
Adana – Hunutlu kömürlü termik santraline karşı devam eden Adanaya Temiz Hava kampanyası ICBC’nin Lamu’dan çekilmesi üzerine bir açıklama yayınladı. Kenyalı yaşam savunucularının başarısının tebrik edildiği açıklamada, ICBC’nin Lamu’da olduğu gibi Hunutlu projesinden de bir an önce çekilmesi talep edildi.
🦖#YerinAltındaBırak
Bartın Platformu, Yıllardır cennet Amasra’ya kömürlü termik santral kurmaya çalışan Hattat Holding’in bölgeden çekilmesi için çağrı yaptı :Hattat Holding tasını tarağını toplayıp Amasra’dan gitmelidir.
Ilgın’ın Çavuşçugöl köyünde kurulması planlanan kömür madenine ve acele kamulaştırmalara karşı yöre halkının mücadelesi devam ediyor. Mücadeleyi takip etmek, yaygınlaştırmak için buraya tıkla
Saros Gönüllüleri, Saros’ta yapılmak istenen doğalgaz limanına karşı açılan dava sürerken inşaat çalışmalarının başlaması üzerine #BotaşSarosdanÇık çağrısı yaptılar.
Saros Gönüllüleri’nin başlattığı imza kampanyasına destek vermek için buraya tıkla buraya tıkla.
📹 Seyirlik Öneri
View this post on Instagram
Kömür madenleri, Şor Türkleri’nin de yaşadığı Kuzbass’ta ekolojik yıkıma ve hak ihlallerine yol açıyor. Kuzbass’taki yaşam savunucuları ise mücadeleye devam ediyor. (Video: CAN-E)
Yılın son Fosilsiz Postası’nda ay sonu görüşmek üzere!
Ege
Fosilsiz Postası’nın yeni sayısından merhaba!
İzmir’de yaşanan depremin acısıyla karşı karşıyayız. Hepimizi derinden sarsan depremde yaşamını yitirenlere başsağlığı, yakınlarına sabır diliyoruz. Tüm yaralıların bir an önce sağlığına kavuşması en büyük dileğimiz.
Bu gibi zamanlarda acımızın ortaklığı kadar krizlere, afetlere karşı ne kadar dirençli olduğumuz tanımlıyor bizi. Kentleşme pratiklerimizi dönüştüren, kar hırsını değil yaşamı, dayanışmayı el üzerinde tutan yeni bir anlayışa ihtiyacımız var. Zira, deprem veya iklim değişikliği veya pandemi olsun krizlere karşı önlem almayı geciktirdiğimiz her gün, “böyle gelmiş böyle gider” dediğimiz her an, yaşanabilir ve adil bir gelecek ihtimalinden biraz daha uzaklaşıyoruz. Doğayla barışık, yaşamı kutsayan, yeryüzünün sınırlarına saygı duyan her adım ise umudu yeşertiyor…
⚠️ #TorbaYasayıGeriÇek
⚠️Yeni torba yasaya göre,
Maden şirketleri ruhsat alanları dışına "geçici" tesis kurabilecek
Peki bu geçici tesisler neler?
Siyanür havuzları, patlayıcı madde depoları, atık barajları…!😱
İzle, paylaş,
imzala👇https://t.co/buAEh0F05E#TorbaYasayıGeriÇek#Madde6yıGeriÇek pic.twitter.com/b5wYjJal5A— 350 Türkiye (@350turkiye) November 5, 2020
Hali hazırda madencilik faaliyetleriyle delik deşik edilen Anadolu’da maden ve enerji şirketlerine yeni imtiyazlar ve vergi muafiyetleri getirecek torba yasa meclis gündeminde. Yaşam savunucuları #TorbaYasayıGeriÇek diyerek bir imza kampanyası başlattılar. Destek olmak için tıkla.
🐢 #AdanayaTemizHava
Meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları Adana’da inşaatı devam eden Hunutlu kömürlü termik santrali inşaatında yeni bir ÇED hazırlanmadan baca sisteminde değişiklik yapılması sebebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açtılar.
Hunutlu kömürlü termik santraline karşı başlatılan #AdanayaTemizHava imza kampanyasının destekçi sayısı ise 55 bini buldu. Destek olmak için tıkla.
😷 #TemizHavaHaktır
Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’de bir enerji projesi için ilk Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) raporunu yayınladı. Rapora göre şayet Eskişehir / Alpu Kömürlü termik santrali projesi gerçekleşirse Eskişehir dahil 24 ilde 11 milyonu aşkın insanın sağlığı olumsuz etkilenecek!
Alpu kömürlü termik santraliyle ilgili ihale iptal edilmiş, projeye açılan davalar kazanılmış olsa da projenin ÇED olumlu kararına karşı mücade devam ediyor.
💸 Fosil yakıtları finanse edenlerde bu ay
Macron’a dur de!
Kasım ayında Fransa’nın ev sahiplğinde gerçekleşecek finans zirvesinde 2 trilyon doları kontrol eden kamu bankaları bir araya gelerek Kovid – 19 ve iklim değişikliğine karşı alınacak önlemleri konuşacaklar. Fransa Başkanı Macron, bir yandan zirvenin önemine değiniyor, öte yandan petrol devi TOTAL’in kutuplarda petrol ve gaz çıkarma faaliyetlerine yeşil ışık yakıyor.
Macron’a fosil yakıt desteğinden vazgeçmesi için buraya tıkla, mektubunu finans zirvesinde kendisine ulaştıralım
Biyoçeşitliliği yok eden bankalar açıklandı
Yeni yayınlanan Yokoluşu Finanse Etmek raporuna göre 2019’da 50 küresel banka, biyoçeşitlilik kaybının birincil tetikleyicileri olarak kabul edilen sektörlere 2,5 trilyon doların üzerinde kredi ve sigorta imkanı sağladı. Adana’da kaplumbağa yuvalama kumsalına yapılan Hunutlu kömürlü termik santralinin kredisini üstlenen Bank of China ve ICBC de raporda yer alan 50 banka arasında!
🌍 Yeryüzünü Ferahlatan Haberler
Bartın’da kömürlü termik santrale karşı çifte kazanım 🥳
Cennet Amasra’da kömürlü termik santralin önünü açacak plan değişikliklerini Zonguldak İdare Mahkemesi iptal etti. Zafer bir kez daha @bartinplatformu‘nun, yaşamı savunanların!
Keşan’da kömüre geçit yok! 🙅♀️
Yapılması planlanan Linyit Üretim Tesisine karşı köylülerin verdiği mücadele sonucu projeye ÇED olumsuz kararı verildi. Karar ardından iyi haberi muhtarlar ‘Mücadelemiz Sonuç Verdi’ diyerek duyurdu.
Nallıhan’ın kuşları derin bir nefes aldı 🦆
Ankara 6. İdare Mahkemesi, Nallıhan Kuş Cenneti yakınına kurulması planlanan Çayırhan – B kömürlü termik santraline izin vermedi.
🗣️ Hikayene, sesine ihtiyacımız var!
Karşı karşıya olduğumuz krizlerle mücadele edebilmek, başka bir dünya arzumuzu dile getirmek için daha fazla hikaye anlatıcısına ihtiyacımız var.
Yeni yayınladığımız Hikaye Anlatıcılığı Kılavuzu’na göz atmak, sesini paylaşmak ister misin? Buraya tıkla: 350turkiye.org/hikaye
🎥 Seyirlik Öneri:
Matagi Mālohi: Güçlü Rüzgarlar, okyanusun insanlarının hikayesini anlatıyor. İklim krizinin mağduru olarak değil, krize karşı mücadele eden liderler, savaşçılar, şifacılar olarak.
Ve Pasifik İklim Savaşçıları, anavatanları için, geçmişleri ve gelecekleri için bugün mücadele ediyorlar.
Buraya tıkla, izle, paylaş, Pasifik İklim Savaşçıları’nın mücadelesine nefes ol (Türkçe Altyazılı)
Gelecek ay içimizi ferahlatan haberlerde görüşmek dileğiyle,
Ege
*Kapak foto kaynak
Fosilsiz Postası’nın yeni sayısından merhaba!
Oxfam’ın gerçekleştirdiği yeni bir araştırmaya göre iklim krizine sebep olan sera gazı salımlarında dünyadaki en zengin %1’lik kesimin payı, yoksul %50’inkinden daha fazla. Tam da bu sebeple iklim aktivisti gençler dünyanın dört bir yanında iklim adaleti talebini yükseltmeye devam ediyorlar. Bir sene önce 20 Eylül’de dünya çapında 7 milyonun üstünde insanın katıldığı küresel iklim grevlerinin altıncısı bu sene 25 Eylül’de gerçekleşti. Gelecek İçin Cumalar (Fridays For Future) ismiyle bir buçuk senedir cuma günleri okul grevi gerçekleştiren gençler bu grevde #iklimadaletisosyaladalettir diyerek iklim adaleti taleplerini haykırdılar.
What a huge success! With masks and socially distant, hundreds of thousands returned to the streets, demanding climate action, in over 3200 places on all continents, including Antarctica!
The fight for a future doesn’t end here. This is just the beginning.#fridaysforfuture pic.twitter.com/vVanewJ8mF— Greta Thunberg (@GretaThunberg) September 25, 2020
154 ülkede 3500’in üzerinde dijitalde ve sokakta etkinlikler düzenlendi. Türkiye’de ise Bursa’dan Eskişehir’e, İzmir’den, İstanbul’a gerçekleşen yaratıcı sokak etkinliklerinin yanı sıra genç iklim aktivistleri dijital iklim grevinde bir araya geldi.
İstanbul’da iklim adaleti figürleri Beşiktaş’ı ziyaret ederken, Bursa’da gençler #BursayaTemizHava kampanyasını duyurdular
Kahramanlar: 6. Küresel İklim Grevi’nin bu seneki liderliğini “Krizden En Çok Etkilenen Bölgeler ve Topluluklar”ı temsilen 6 genç iklim aktivisti çekti.İklim krizine karşı kırılgan durumda olan topluluklarının adına harekete geçen gençlerin hikayelerini okumak için buraya tıkla (İngilizce)
#KaplumbağaKömürSevmez!
📽️ Yavru deniz kaplumbağaları Akyatan / Adana’da gözlerini açtılar, denizle buluştular!
Peki koruma altındaki bir diğer kaplumbağa yuvalama alanı olan Sugözü Sahili’nde Hunutlu kömürlü termik santrali inşaatının işi ne?#KaplumbağaKömürSevmez
📝imzala https://t.co/Djznl8wpbU pic.twitter.com/Gl98jUIui9
— 350 Türkiye (@350turkiye) September 29, 2020
İklim grevleriyle eş zamanlı olarak Çin, 2060 öncesi karbon nötre ulaşma hedefini açıkladı. Bu cesur adım şayet gerçekleşirse küresel ısıtmanın bu yüzyıl içerisinde 0.2-0.3 derece azalmasını sağlayabilir.
Öte yandan Çin, ülkesi dışında fosil yakıtları desteklemeye devam ediyor. Adana’nın Sugözü Sahili’nde inşaatı devam eden Hunutlu kömürlü termik santrali, Çin bankaları tarafından finanse edilmekte.
Bir diğer önemli nokta, santral inşaatının kaplumbağalarının yuvalama alanı üzerine yapılıyor olması. Adana’ya Temiz Hava Kampanyası’nı başlatan stklar son olarak, santral için yapılan dolguların kaplumbağaların yuvalama mevsimi döneminde kaldırılmadığını açıkladı. Sen de buraya tıkla, #KaplumbağaKömürSevmez de
İkizköy soruyor : “salgın burada, suyumuz nerede?”
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’ün Yeniköy kömürlü termik santrali sebebiyle suya erişimde yaşadıkları sıkıntılara karşı köylüler eylemlerine devam ediyor. Covid – 19 salgınına rağmen suya erişimde büyük zorluk yaşayan İkizköylüler, Eylül ayında “Kömüre termiğe değil, İkizköy’e su” dediler.
Öte yandan Yeniköy kömürlü termik santrali, Bodrum Yarımadası’nda da su kesintilerine sebep oldu.
Kömür santrallerine kapatma davası
16 sivil toplum kuruluşu Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’deki 37 termik santrali kapatması istemiyle Danıştay’a dava açtı.
Termik santrallere #İzinVermeyin
Temiz Hava Hakkı Platformu, çevre yatırımlarını tamamlamadan yeniden açılan kömürlü termik santrallere karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na seslenerek #izinvermeyin demeye devam ediyor. Kampanyayı imzalamak için tıklayın
Günebakanlara müjde! 🌻
ÇŞB, Kırklareli’nde yapılması planlanan Eren – 1 termik santrali ÇED başvurusunu iptal etti! Bölge halkı, iki seneyi aşkın süredir projenin iptal edilmesi için mücadele ediyordu.
Seyirlik öneri
#25EylülİklimGrevi'nde dünyanın dört bir yanında gençler #iklimadaletisosyaladalettir mesajını yükseltti 🌻
Daha fazlası için takipte kal 👇
@FridaysTurkey#İklimAdaleti pic.twitter.com/aVVpt8XG1d— 350 Türkiye (@350turkiye) September 30, 2020
Dünyanın dört bir yanında 25 Eylül iklim grevlerinde neler oldu? Tıkla, izle, paylaş!
Fosilsiz Postası’nın bir sonraki sayısında görüşmek üzere!
Ege
Fosilsiz Postası’nın Ağustos sayısı sana ulaştığında yaklaşık 10 gündür 2020 için yeryüzüne borçlu durumda olacağız. İnsanlığın, dünyanın bir yıl içinde ürettiği kaynakları tükettiği gün olarak bilinen Küresel Limit Aşım Günü bu sene pandemi sebebiyle üç hafta ileri atarak 22 Ağustos’ta gerçekleşti. Bu, şu andaki fosil yakıtlara dayalı tüketim sistemimizi ancak 1,6 dünyanın taşıyabileceğini gösteriyor. Geleceğe kabarık bir fatura bırakan bu sürdürülemez durumun etkileri Ağustos’ta Giresun’da bir ayda yağan yağmurdan fazlasının bir günde yağmasında, Kaliforniya’da kontrol edilemeyen yangınlarda, Hindistan’da onlarca can alan muson yağışlarında gösterdi.
Faturayı dengelemek, krizlerden çıkmak, yeryüzüne nefes olmak için yeşil bir toparlanmaya, adil bir iyileşmeye ivedilikle ihtiyacımız var. Bu arzuyla son bir ayda radarımıza giren gelişmeleri ve fosil yakılara karşı verilen mücadeleleri senle paylaşıyoruz.
Angola, Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan 190. ülke oldu 👏
Geriye kaldı 7 ülke…
🇪🇷Eritre
🇸🇸Güney Sudan
🇮🇶Irak
🇮🇷İranVe…
🇹🇷TÜRKİYE 😖#ParisiOnaylahttps://t.co/EYcYVew7gK
— 350 Türkiye (@350turkiye) August 18, 2020
Angola, bu ay Paris İklim anlaşmasını imzalayan 190. ülke oldu! Geriye Türkiye’nin de dahil olduğu anlaşmayı onaylamayan 7 ülke kaldı. Bir çok ülkenin aksine Türkiye’nin iklim krizinin ana faillerinden kömürden çıkış takvimi bulunmuyor. Ayrıca Türkiye’nin iklim kriziyle mücadele için sunduğu Ulusal Katkı Niyet Beyanı (INDC) da “Kritik Düzeyde Yetersiz’ durumda. Başta güneş enerjisi olmak üzere ciddi bir yenilenebilir enerji potansiyeli bulunan Türkiye’nin iklim krizine karşı bir an önce somut adım atarak #ParisiOnayla’ması ve INDC’sini iklim krizi çağının gerçeklerine göre güncellemesi gerekiyor.
İklim krizinin ve bölgedeki sanayi tesislerinin etkileri ile boğuşan Adana’da inşaatı devam eden Hunutlu kömürlü termik santralinin projesinde yapılan değişikliklerin ÇED Raporu’nda yer almadığı ortaya çıktı. #AdanayaTemizHava kampanyasını başlatan ve ulusal sivil toplum kuruluşlarının desteğini alan Doğu Akdeniz Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada inşaat sürerken baca tasarımında değişiklik yapıldığı ve su alma ve su deşarj yapılarının iptal edildiği belirtildi.
Hunutlu kömürlü termik santrali projesine karşı devam eden #AdanayaTemizHava kampanyası hakkında daha fazla bilgi için: adanayatemizhava.org
Change.org imza kampanyası için: change.org/adanayatemizhava
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, 68 ildeki 766 bölgede maden ruhsatı verilmesi için 24 Ağustos’ta ihale süreci başlattı. Ekoloji Birliği konuyla ilgili yaptığı açıklamada tüm bileşenleriyle ihalelere karşı dava açacağını duyurdu.
Muğla Milas’ta kömür madenine karşı zafer yaşamı savunanların! Danıştay 6. Dairesi Muğla’da açılmak istenen kömür madeni için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararını onadı, kömürcü şirketin temyiz talebini reddetti.
Bursa, Kirazlıyayla Köyü’nde yapılmak istenen maden zenginleştirme tesisi ve atık barajı projesine karşı Kirazlıyaylalıların aylardır verdikleri mücadelede önemli kazanım. Bilirkişi heyeti oy birliğiyle madenin hukuka aykırı olduğunu ve ÇED raporunun yeterli olmadığına karar verdi.
Kore Endüstri Bankası, Avustralya’da dev kömür madeni projesi Adani’yi desteklemeyeceğini açıkladı. Açıklama, Pasifik İklim Savaşçıları’nın konu hakkında Güney Kore Hükümeti’ne ve banka yetkililerine gönderdikleri mektuplar ardından geldi. Yaşam savunucuları, iklime, bölge ekosistemine, yerli halk topraklarına vereceği muazzam tahribattan dolayı Adani kömür madeni projesine karşı mücadele ediyorlar.
İrlanda’da iklim aktivistleri hükümete karşı açtığı davayı kazandı, yüksek mahkeme hükümetin sera gazı salımlarını azaltmada daha iddialı bir strateji geliştirmesi gerektiğini hükmetti.
Fridays for Future / Gelecek İçin Cumalar altında bir araya gelen genç iklim aktivistleri Amazon’daki ormansızlaşmaya ve yerli halkların salgından dolayı uğradıkları hak ihlallerine dikkat çekmek için İstanbul – Brezilya konsolosluğu önünde bir eylem gerçekleştirdi.
Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’nin hava kalitesi karnesi Kara Rapor 2020’yi yayınladı. Rapora göre 2019 yılında, Türkiye’de hava kirliliği (PM10) yeterli veri olan 51 ilin %98’inde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün sınır değerlerinin üzerinde gerçekleşti. Kısaca kirli hava soluyoruz!
Kara Rapor 2020’yi indirmek için tıklayın.
🇹🇷 Fosil gazı, gaz için yapılan boru hatları, LNG terminalleri…
Hepsi, iklim, çevre, topluluklar ve ekonomi açısından
🚫 TEHLİKELİDİR! 🚫
🔍 Yeni Fosil Gazı Terminalleri raporumuz Türkçe yayınlandı 👇#FosilYakıtlardanKurtul #YerinAltındaBırakhttps://t.co/JBTgbUns9g pic.twitter.com/cnXWnBiWoY
— Gastivists Network (@gastivists) August 26, 2020
Doğalgaz gerçekten çevre dostu mu? Nasıl bir iklim maliyeti var? Fosil gazı projelerine karşı faaliyet yürüten Gastivists’in “Yeni Fosil Gazı Terminalleri” raporuna Türkçe ulaşmak için tıklayın.
Bir ay sonra Fosilsiz Postası’nın yeni sayısında görüşmek dileğiyle,
Ege
Fosilsiz Postası Temmuz Bülteni’nden merhaba,
Bir yanda sıcak dalgaları Türkiye’yi vururken diğer yanda Kuzey Kutbu’nda hava sıcaklıklarının 30 derecenin üstüne çıktığı olağandışı zamanlardan geçiyoruz. İklim krizine karşı fosil yakıtları yerin altında bırakmamız gerekirken, G20 ülkeleri Covid – 19 iyileştirme paketlerinde yüz milyarlarca doları fosil yakıt şirketlerine ayırmış durumdalar. Adaletsizliklerin gün geçtikçe artığı bu olağandışı zamanlardan adil, eşitlikçi ve krizlere karşı dirençli bir geleceğe yol almak isteyenler, Temmuz’un ikinci yarısında G20 ülkelerinin ekonomi bakanlarına ve merkez bankalarına Adil İyileşme çağrısında bulundular. Diğer yandan fosil yakıt mücadeleleri dünyanın dört bir yanında yükselmeye devam etti, büyük zaferleri de beraberinde getirdi.
G20
İngiltere, Belçika ve Almanya’da iklim aktivistleri Brüksel’de bulunan Avrupa Merkez Bankası’nı ve finansal kuruluşları hedef aldı. Pandemiden çıkış için oluşturulan kurtarma paketlerinde şirketlere değil topluluklara öncelik verin diyen aktivistler, finans kuruluşlarının duvarlarına mesajlarını projeksiyon yoluyla ilettiler.
Bangladeş’te Sundarbans’ta bir araya gelen yaşam savunucuları koronavirüsle mücadelede fosil yakıt şirketlerinin finansal teşvik almamalarını talep ettiler. Bangladeş Temmuz ayında son yıllarda karşılaştığı en büyük sel felaketleriyle mücadele etmek zorunda kaldı.
Manila, Filipinler’de iklim aktivistleri fotoğraf çekiminde ışıkla boyama gibi farklı yöntemler kullanarak iklimi güvenli, dirençli bir gelecek isteklerini anlattılar. Daha fazlasını buraya tıklayarak okuyabilirsin (İngilizce).
Yeryüzünü ferahlatan haberler
Amerikan Yerli Halkları'na ve yeryüzünün sesi olanlara müjde:
Missouri Nehri'ni kirleteceği ve yerli halkların kutsal alanlarına zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkılan Dakota Boru Hattının iznini mahkeme,ÇEDden dolayı iptal etti.Hat30gün içinde kapatılacak#SuHayattır #NoDAPL pic.twitter.com/EhEvtSutGI
— 350 Türkiye (@350turkiye) July 6, 2020
Temmuz ayı, Amerika kıtasındaki yerli halk mücadeleleri için zaferler ayı oldu. Tamamlanmış durumda olan Dakota Petrol Boru Hattı projesine eyalet mahkemesi durdurma kararı çıkardı. Bir başka mahkemede ise Keystone XL boru hattı projesi şimdilik askıya alındı. Son olarak Atlantik Sahili gaz boru hattı projesi iptal edildi. İnşaatı tamamlanmış, inşaatı devam etmekte olan ve inşaatı henüz başlamamış bu üç projede kazanımları getiren ise fosil yakıtlara karşı yıllardır yılmadan sürdürülen mücadele oldu. Dakota Boru Hattı mücadelesi ve yerli halklar için önemini Bikem Ekberzade’den Türkçe dinlemek için tıklayın.
Yerin Altında Bırak!
Kömür ocakları için hakkında acele kamulaştırma kararı verilen Konya – Ilgın ilçesinde Çavuşgöl Mahallesi’nde köylülerin mücadelesi devam ediyor. Son olarak Ilgın Çevre Platformu, #KonyaDireniyor diyerek bir sosyal medya kampanyası düzenledi. Ilgın’da kömür ocaklarına karşı change.org’da başlatılan imza kampanyası için tıklayın.
Muğla – Milas’ta bulunan Yeniköy kömürlü termik santralinden dolayı İkizköylüler’in su kesintileriyle mücadelesi devam ediyor. Son olarak santral sebebiyle Bodrum yarımadasında da su kesintileri gerçekleşti. İklim krizi çağında her damla suyu savunmamız gerekirken, pandemi sürecinde hijyene azami dikkat edilmesi gerekirken İkizköylüler #SuHayattır demeye devam ediyor. İkizköylüler’i sosyal medyada takip etmek için. Twitter: @ikizkoydireniyo / Instagram: @ikizkoy.direniyor
Adana’da inşaatı devam eden Hunutlu kömürlü termik santraline karşı başlatılan #AdanayaTemizHava imza kampanyası 50 bine ulaşmak üzere. Adana merkezde de kafelere, iş yerlerine #AdanayaTemizHava afişleri asılıyor. Kampanyanın afişlerine, stickerlarına ulaşmak, bastırıp kampanyayı yaygınlaştırmak için tek yapman gereken adanayatemizhava.org sitesinde “materyaller” başlığına tıklamak!
Temiz Hava Hakkı Platformu, çevre yatırımlarını tamamlamadan çalışmaya başlayan kömürlü termik santrallere yönelik olarak #İzinVermeyin kampanyası başlattı. Daha önce Madde 50’nin veto edilmesiyle geçici olarak kapatılan kömürlü termik santraller, “geçici izin belgesi alarak havayı, suyu, toprağı, iklimi zehirlemeye başladılar. İmza kampanyasına ulaşmak için: change.org/temizhavahaktir
Kazdağları’nda Alamos Gold’a karşı başlatılan yaşam nöbeti bir yaşında. Kadim Kazdağları’nın eşsiz ekosistemini talana açan projelere karşı ses vermek isteyen yaşam savunucularının etkinlikleri sert bir şekilde engellendi. Mücadele devam ediyor.
Tema Vakfı’nın yeni yayınladığı “Kazdağları Yöresi’nde Madencilik” raporu ise korkunç bir gerçeği gözler önüne seriyor. Bölgedeki ormanların %80’i maden ruhsatlı durumda. Rapora ulaşmak için tıklayın.
Genç iklim aktivisti Mia Werger, “Başımda kara bulutlurla büyüdüm” diyerek iklim kriziyle içsel mücadelesini paylaşıyor ve soruyor, “peki siz bunun zihnimize ve gönlümüze verdiği hasarla yüzleşmek için hiç vakit ayırdınız mı?”
Kulak verme, yüzleşme zamanı…
Fosilsiz Postası’nın bir sonraki sayısında görüşmek üzere!
Ege
İklim krizi ve sebep olduğu aşırı hava olaylarının etkileri gün geçtikçe artıyor. Krizden en çok etkilenenler ise özellikle toplum içinde çeşitli sebeplerle kırılgan durumda olanlar. Son on günde aşırı yağışlar ve su baskınları sebebiyle İstanbul’da bir Suriyeli göçmenin, Bursa’da engelli bir kadının hayatını kaybetmesi iklim kriziyle mücadelede sürekli tekrarlanan “hepimiz aynı gemideyiz” söyleminin gerçekleri yansıtmadığını gösteriyor. Toplumlarımızdaki eşitsizlikler iklim kriziyle daha da derinleşiyor. Talebimiz ise net: İklim adaleti hemen şimdi!
İklim adaleti için fosil yakıtlara karşı mücadeleler ise dünyanın dört bir yanında devam ediyor. Fosilsiz Postası’nın Haziran sayısında bu mücadelelere birlikte bakalım
Kampanya: Adanaya Temiz Hava!
🍊 #AdanayaTemizHava demek için bugün FFF Türkiye olarak bir arada eylem yaptık.
🐢 Ya siz? Siz de şimdi Adana'ya yapılmak istenen kömürlü termik santral projesi için harekete geçmelisiniz.
🍋 Kaplumbağalar ve insanlar kömür istemez!https://t.co/QtUcFRLZwO pic.twitter.com/910HM0UiUm— İklim İçin Türkiye (@IklimTR) June 10, 2020
Aşırı hava olayları nedeniyle bu sene Çukurova’da narenciye bahçelerinde %80 ürün kaybı yaşanırken, Adana sıcak hava dalgalarıyla boğuşurken, Sugözü Sahili’nde deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı üzerine ikinci kömürlü termik santralin inşaatı sessiz sedasız devam ediyor. Çin finansmanıyla gerçekleşen Hunutlu kömürlü termik santrali inşaatına karşı 15’in üzerinde sivil toplum kuruluşunun başlattığı #AdanayaTemizHava kampanyasına sen de katıl Adana’ya, İskenderun Körfezi’ne, kaplumbağalara yeryüzüne birlikte nefes olalım!
Daha fazla bilgi için: adanayatemizhava.org
Change.org imza kampanyası için: change.org/adanayatemizhava
Şirketlere değil adil iyileşmeye destek!
Siyasetçiler, koronavirüs krizinden kurtulmak için ekonomik iyileşme ve teşvik paketlerini açıklamaya devam ediyorlar. Dünyanın dört bir yanından demokratik kitle örgütleri ise değişim için adil iyileşme istiyorlar, Temmuz ayında düzenlenecek G20 toplantısında taleplerini dile getirmeye hazırlanıyorlar. 350.org’nin başlattığı imza kampanyası da, kamu kaynaklarının şirketleri kurtarmak için değil herkes için sağlıklı, güvenli bir gelecek inşasında kullanılmasını talep ediyor.
İklim grevcileri hikayelerini anlatıyor
Genç İklim Grevcileri hikaye anlatıcılığı hub’ı dünyanın dört bir yanından iklim aktivizmyle ilgili hikayeleri bir araya getiriyor. Yaşadığımız krize karşı gençlerin bilgeliği ve yaratıcılığını bir araya getiren internet sitesi, gençlerin katkılarına açık. Hikayeler, videolar, görseller ve daha fazlası için buraya tıklayarak siteyi ziyaret edebilirsin (İngilizce)
Yeryüzü için Mücadele
🌊 Cennet Saros’a doğalgaz için LNG terminali ve gemi iskelesi projesine Saros Gönüllüleri’nin tüm itirazlarına rağmen İnceleme Denetleme Kurulu’ndan ÇED olumlu kararı verildi. Saros Gönüllüleri’nin mücadelesi devam ediyor.
📣 Adana’da meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları “Adana’ya temiz hava istiyoruz, Hunutlu termik santrali projesi durdurulsun” diyerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan avukat İsmail Hakkı Atal, projenin halk sağlığı üzerinde yaratacağı sorunlardan bahsederek, “napak ölek mi?” diye isyan etti.
🏭 Temiz Hava Hakkı Platformu’nun mücadelesiyle çevre mevzuatlarına uymadığı için geçici süreyle kapatılan 5 termik santral yeniden çalışıyor, ancak santrallerden çıkan siyah dumanlar yapılan iyileştirmeler hakkında soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Uzmanlar iyileştirmelerin yetersiz olduğunu söylüyor.
💧 COVID 19 pandemisi sürecinde Muğla Milas’ta bulunan Yeniköy termik santralenin su kaynaklarını kullanması sebebiyle İkizköy’deki su kesintileri geçtiğimiz aylarda gündeme gelmişti. İkizköylüler’in temiz suya erişim için mücadelesi devam ediyor.
🙅🏻♀️Konya / Ilgın’da tarlaları acele kamulaştırmayla kömür madenine tahsis edilen köylüler bölgede yeni kömür maden istemiyor. Ilgın Çevre Platformu’ndan Ayşe Mergenci “daha önceki madenler sebebiyle her hanede kanser hastası var” diyor.
👩⚖️ ABD’de petrol devleri Exxon Mobil, American Petroleum ile Koch Industries’e Minnesota Başsavcısı dava açmaya hazırlanıyor. Davanın nedeni olarak kurumların iklim değişikliği konusunda halkı aldatması ve dolandırması gösteriliyor.
🧑🏾💻 Afrika Vuka’nın düzenlediği “sanal karavan”, webinar serileriyle Afrika’daki fosil yakıt karşıtı mücadeleleri ziyaret ediyor. Şu ana kadar “Bargny Dit Non Au Carbon” (Bargny Kömür’e Hayır Diyor) Senegal’de kömürlü termik santral karşıtı mücadeleyi, Gana’daki aktivistler ise hükümetlerinin yenilenebilir enerji hedeflerini yükseltmek için çalışmalarını paylaştılar. 6 Ağustos’a kadar sürecek sanal karavan hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
🥳 Denizliler’in büyük tepkisini çeken Avdan termik santrali projesi hakkında konuşan Denizli milletvekili Cahit Özkan, projenin durdurulduğunu söyledi. Avdan Platformu, projenin resmi olarak iptal edilmesini talep ediyor.
Seyirlik öneri
Doğu Eroğlu’nun hazırladığı kısa belgesel, İskenderun Körfezi’nde Çin bankalarının finansmanıyla devam eden Hunutlu kömürlü termik santral projesinin hava kalitesi, tarım, balıkçılık, iklim üzerindeki muhtemel etkilerine ışık tutuyor, bölgede kömürlü termik santrallere karşı mücadele edenlerin hikayelerini anlatıyor. Tıkla, izle, paylaş!
Gelecek ay sonu Fosilsiz Postası’nda görüşmek dileğiyle!
Ege
***
Çeviri desteği: Ada Başer
Koronavirüs krizi ile ilgili kısıtlamalar yavaş yavaş esnerken bir kısmımız dostlarına, ailesine doyasıya sarılacağı anı iple çekiyor. Ancak bir çoğumuz hala kriz kaynaklı sorunlarla karşı karşıya. Hasta sayıları artış hızında azalma olsa da kriz hala yanı başımızda ve sağlığımızı, toplumsal yaşamımızı ve geçimimizi etkilemeye devam ediyor. Öte yandan dünyanın dört bir yanında krize karşı mücadele de devam ediyor. Aynı iklim krizine karşı verdiğimiz mücadelede olduğu gibi.
Dünyanın dört bir yanında iklim krizinin etkileri, COVID-19 pandemisinden etkilenen insanların içinde bulundukları durumu daha da zorlaştırıyor. Mayıs ayında Sibirya’da kontrol edilemeyen yangınlar milyonlarca m2 araziyi yok ederken Kenya ve Somali’de binlerce insan seller yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldı. Adana’da ise aşırı sıcaklar, narenciye bahçelerinde %80 üzerinde ürün kaybına neden oldu.
COVID – 19 pandemisinin ortasında Hindistan ve Bangladeş’teki 3 milyon kişi Bengal Körfezi’nde kaydedilen en güçlü fırtına; süper siklon Amphan sebebiyle tahliye ediliyor. #İklimKriziBuradahttps://t.co/DJzBrJ0XoF
— 350 Türkiye (@350turkiye) May 20, 2020
Hem COVID-19, hem iklim krizi bize içinde bulunduğumuz zamanı değişim için kullanmamız gerektiğini gösteriyor. Tam da bu yüzden krizlere karşı dirençli, adil, eşitlikçi bir geleceği talep edenlerin sesi gün geçtikçe artıyor. Dünya çapında 500’ün üzerinde kurum “COVID – 19’dan Adil İyileşme için 5 İlke”ye imza atmış durumda.
14 farklı ülkeden farklı inançlara mensup 42 dini kurum da ortak bir kararla fosil yakıtların insanlığa ve iklime olan zararlarından dolayı Adil İyileşme çağrısında bulundular.
Dünyanın dört bir yanından 40 milyon doktor, hemşire ve sağlık uzmanı G20 liderlerine bir mektup göndererek krizden çıkış için halk sağlığını merkezine koyan toparlanma talep etti.
Oxford Üniversitesi ve dünyanın önde gelen ekonomistlerinin yayınladığı yeni rapora göre de hem ekonomik iyileşme hem de iklim kriziyle mücadele aynı anda mümkün.
Türkiye: Bursa Kirazlıyayla Köyü’nde Meyra Madencilik’in Çinko-Bakır-Kurşun Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı kurmak için ağaç kesimlerine başlaması başta köylüler olmak üzere yaşam savunucularının büyük tepkisiyle karşılaştı. Mücadele devam ediyor.
Endonezya: Endonezyalılar dijital etkinlikler organize ederek ülkenin yeni maden çıkarma kanununu protesto ettiler. Yeni kanun yabancı şirketlerin kömür projelerine yatırımlarını kolaylaştırıyor. Whatsapp gibi iletişim uygulamaları yoluyla karar alıcılara mesajlarını ileten vatandaşlar, ayrıca yetkililere pandemi sürecinde yardıma ihtiyacı olanlara destek vermedikleri için sembolik tabut ve çiçek gönderdiler.
“Shell Düşmeli” Petrol Devi Shell, Senelik Toplantısı’nı sanal ortamda gerçekleştirirken Code Rood, Yokoluş İsyanı ve farklı kurumlardan katılanlar fiziksel mesafeyi koruyarak Shell’in Lahey’de bulunan genel merkezi önünde eylem gerçekleştirdiler. Eş zamanlı olarak Avrupa’nın çeşitli kentlerinde de benzer eylemler gerçekleştirildi.
Verimli Alpu Ovası’na kömürlü termik santral yapımına karşı #EskişehirKıymetlidir diyenler bir davayı daha kazandı! Danıştay, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın kararını iptal etti, termik santral yapılmasına izin vermedi. 🥳
On binlerce New Yorklu ve Williams Boru Hattı’nı Durdur Koalisyonu’nun desteği sayesinde önemli bir hidrolik kırma projesi durduruldu. Boru hattı projesi 1 milyar ABD Dolarına mal olacak ve her gün yüzmilyonlarca m3 gazı taşıyacaktı.
Üç büyük Japon Bankası fosil yakıtlara karşı alacakları yeni önlemleri açıkladılar: Mizhuo Finans Grubu, kömürlü termik santralleri finanse etmeyi durduracağını duyururken Sumitomo politikasını gözden geçireceğini açıkladı. Asya’da kömür yatırımları için çok önemli bir kuruluş olan Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası ise kömür projeleri için kredi başvurularını durduracak.
Denizli’nin verimli toprakları üzerine kurulması planlanan Avdan termik santrali projesine karşı Denizli’de yer alan demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşları Avdan Platformu’nu kurdu.
Avdan termik santrali projesine karşı kurulan Avdan Platformu:
🏭 Şayet santral kurulursa Tavas'tan Karacasu'ya, Afrodisyas'tan Denizli'ye kadar kilometrelerce karelik alana günde 3840 ton kül yağacak 😱
Denizli için, iklim için #AvdanTermikSantralineHayır! pic.twitter.com/PimIdigFrN
— 350 Türkiye (@350turkiye) May 22, 2020
Avdan termik santraline karşı açılan imza kampanyasına destek olmak için tıkla
Avrupa’da koronavirüse karşı oluşturulan teşvik paketlerinin fosil yakıtları ve fosil yakıt finansörlerini destekleme ihtimaline karşı binlerce kişi Avrupa Merkez Bankası Başkanı’na sesleniyor. Başkandan fosil yakıt sektörünün ekonomik iyileşme paketlerinden çıkarılması talep ediliyor. Kampanyaya destek olmak için tıkla.
Fosil yakıt endüstrisi dünyanın dört bir yanında kurtarma paketlerine dahil edilmek isteniyor, bunun en büyük nedeni finansal olarak çok kırılgan durumda olması. Bu videoda Küresel Finans Kampanyaları Sorumlumuz Brett geçtiğimiz ay petrol fiyatlarındaki çöküşün nedenlerini anlatıyor.
Gelecek ay sonu Fosilsiz Postası’nın bir sonraki sayısında görüşmek dileğiyle!
Ege
Çeviri desteği: Ada Başer
350 Türkiye’nin Fosilsiz Postası’na hoşgeldiniz! Bundan böyle her ay sonunda küresel ölçekteki ve Türkiye’deki gelişmeleri derlediğimiz haber bültenimizi paylaşacağız.
Dünya Günü
22 Nisan Çarşamba Dünya Günü’nün 50. yıl dönümüydü. Koronavirüs pandemisi sebebiyle gerçekleştirilmesi planlanan etkinlikler dijital dünyaya taşındı. Genç iklim aktivistleri Cuma günleri gerçekleştirdikleri haftalık grevlerinde #FightEveryCrisis (#HerKrizleMücadeleEt) etiketi altında bir araya geldiler, çeşitli çevrimiçi etkinlikler gerçekleştirdiler.
Bugun (24 Nisan'da) yaptığımız grevlerden kareler#ClimateStrikeOnline #FightEveryCrisis #defendthesefenders #savunucularisavun pic.twitter.com/J3QfDqxV7X
— İklim İçin Türkiye (@IklimTR) April 24, 2020
Başta koronavirüs olmak üzere önümüzdeki tüm krizlere karşı dirençli, adil bir gelecek kurmak için adil iyileşme talebi de Dünya Günü vesilesiyle gündeme gelen bir diğer konu oldu.
🌍 22 Nisan #DünyaGünü'nde
✊Krizlere karşı dirençli
⚖️Adil, eşitlikçi
🌈Yeryüzüyle barışık bir gelecek için,#Adilİyileşme talep ediyoruz👉👉 https://t.co/IxjGLTDLxF 👈👈#DünyaGünü2020 #EarthDay2020 pic.twitter.com/IlnthX9oCN
— 350 Türkiye (@350turkiye) April 22, 2020
Dünya Günü’nde ayrıca Nepalli aktivistler, petrol çıkarılmasına karşı sosyal medya üzerinden harekete geçerken Kamboçyalı aktivistler Prey Lang ormanında yaşanan tahribata dikkat çekerek orman savunucularının yanında olduklarını açıkladılar. İngilizce daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsin.
Dünya Günü Canlı
ABD’de 300’ün üzerinde aktivist, ünlü ve bilim insanı genç grevciler ile birlikte Earth Day Live’a katıldılar. Müzik performanslarından hikaye anlatıcılığına, iklim için harekete geçenlerden koronavirüsle adil, eşitlikçi mücadele nasıl olurun cevaplarını arayan konuşmalara, gerçekleşen farklı etkinlikleri izlemek için buraya tıklayabilirsin.
Petrol fiyatları düşüyor
Şu grafiği yayalım. Arkadaşımız burada “Şu işe bakın, sanki petrolün kendisi yerin altında kalmak istiyor” diyor. Gerçekten de petrol fiyatları tarihte eşi benzeri görülmemiş şekilde çakıldı. Petrol üreticileri petrol almanız için üstüne para veriyor https://t.co/AF2prRuNir
— 350 Türkiye (@350turkiye) April 21, 2020
20 Nisan Pazartesi, Amerikan ham petrolü varil başına 18 Amerikan Dolarından -38’e inerek, tarihteki en düşük fiyata ulaştı. O günden beri fiyatlarda artış olsa da fosil yakıt endüstrisinin pandemiden yara aldığı aşikar. 350.org’dan Brett Fleishman’a göre, bu durum “Fosil yakıtların, dayanıklı bir ekonominin temeli olamayacak kadar istikrarsız kaldığının güçlü bir örneği.”
Fosil yakıtlar hali hazırda teşviklerle destekleniyor ve ABD gibi birçok yerde ayakta kalabilmeleri için mali yardımlar arttı. Krizden çıkış için adil iyileşme isteyenler ise kaynakların adil dönüşüm yoluyla başta topluluk odaklı yenilenebilir enerji projeleri olmak üzere eşitlikçi bir gelecek için kullanılmasını istiyorlar. Yapılan bir araştırmaya göre şayet koronavirüs sonrası için kaynaklar iklim dostu bir gelecek için kullanılırsa bu yenilenebilir sektöründeki istihdamı dört kat artırabilir ve 2050’ye gelindiğinde fosil yakıt emisyonlarını büyük oranda düşürebilir.
Yeşil Anlaşmalar:
13 Avrupa Birliği üyesi ülke, koronavirüs iyileşme planı olarak Avrupa Yeşil Anlaşması’nı desteklediğini açıkladı. Güney Kore’de yeni hükümet Yeşil Yeni Düzen planları için hazırlanıyor. BM Genel Sekreteri, koronavirüsle mücadelede yeşil teşviklerin yürürlüğe konmasını istedi. 350.org Güney Afrika’dan Alex Lenferna da Küresel Yeşil Yeni Düzen planlarının gelişmekte olan ülkelerin borçlarının hafifletilmesinde ve Küresel Kuzey ile Küresel Güney arasındaki eşitsizliklerin azaltılmasında kullanılması gerektiğini belirtiyor.
Yeryüzünü ferahlatan haberler:
TEMA Vakfı ve Derneğimiz tarafından Çanakkale Yenice ilçesinde planlanan "Çırpılar Kömürlü Termik Santralı" hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu" kararının iptali için açılan davayı kazandık.
Çok mutluyuz!#kazdağıhepimizin pic.twitter.com/ed6U8sYtKj— KazDağı Koruma (@kazdagikoruma) April 24, 2020
Cennet Kazdağları’nda bulunan Yenice’deki Çırpılar Kömürlü Termik Santrali projesinin ÇED’i mahkeme tarafından iptal edildi 🥳. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, uzun senelere yayılan mücadelenin deneyim paylaşımını Youtube üzerinden gerçekleştirdi. İzlemek için buraya tıklayabilirsin. 🌳🐿️
Bartın / Amasra’da Hattat Holding’in kurmak istediği kömürlü termik santrale karşı zaferlerle dolu bir mücadele yürüten Bartın Platformu 11 yaşında 🎂
Fridays for Future Türkiye’nin 3 Nisan’da düzenlediği Türkiye’nin ilk Dijital İklim Grevi’ne canlı olarak iki binin üzerinde katılım gerçekleşti 👩💻👨💻
ABD’de yerli halkların topraklarını tehdit eden Keystone XL boru hattı mücadelesinde bir hakim inşaatı durdurabilecek önemli bir su geçiş iznini iptal etti. Bu, hem yerli hakları hem doğa hakları için önemli bir kazanım. ✊
İki Japon bankası, kendilerine yönelik başlayan kampanya ardından kömüre finansman sağlamaya yönelik politikalarını yeniden gözden geçirdiklerini açıkladılar. 👀
Harekete Geç:
Saros’a yapılmak istenen doğalgaz limanına karşı Saros Gönüllüleri, #SarosaDokunma diyerek bir imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasına destek vermek için buraya tıkla.
Yıllardır kömürlü termik santral sebebiyle çeşitli hak ihlallerinin yanında su sıkıntıları da yaşayan Muğla / Milas’ta yer alan İkizköy, Nisan ayının ilk haftasında termik santralden dolayı susuz kaldı. Açtıkları sosyal medya hesaplarından seslerini duyuran İkizköy’ü sen de sosyal medyada takip edebilir, seslerine ses katabilirsin:
Twitter: @ikizkoydireniyo
İnstagram: @ikizköy.direniyor
Geçtiğimiz ay yayınladığımız COVID – 19’dan Adil İyileşme ilkelerine buraya tıklayarak imza atabilir, nasıl bir gelecek istediğini sosyal medyada #adiliyileşme etiketiyle paylaşabilirsin. Ayrıca bu konuyla ilgili tasarımlara ve sanatçıların çalışmalarına Adil İyileşme görsel havumuzdan ulaşabilirsin.
***
Küresel gelişmeleri bizlere aktaran gönüllümüz Ada Başer’e teşekkür ediyoruz, gelecek ay sonu Fosilsiz Postası’nın ikincisinde görüşmek dileğiyle!
Ege