Fosilsiz Postası’nın Ağustos sayısı sana ulaştığında yaklaşık 10 gündür 2020 için yeryüzüne borçlu durumda olacağız. İnsanlığın, dünyanın bir yıl içinde ürettiği kaynakları tükettiği gün olarak bilinen Küresel Limit Aşım Günü bu sene pandemi sebebiyle üç hafta ileri atarak 22 Ağustos’ta gerçekleşti. Bu, şu andaki fosil yakıtlara dayalı tüketim sistemimizi ancak 1,6 dünyanın taşıyabileceğini gösteriyor. Geleceğe kabarık bir fatura bırakan bu sürdürülemez durumun etkileri Ağustos’ta Giresun’da bir ayda yağan yağmurdan fazlasının bir günde yağmasında, Kaliforniya’da kontrol edilemeyen yangınlarda, Hindistan’da onlarca can alan muson yağışlarında gösterdi. 

Faturayı dengelemek, krizlerden çıkmak, yeryüzüne nefes olmak için yeşil bir toparlanmaya, adil bir iyileşmeye ivedilikle ihtiyacımız var.  Bu arzuyla son bir ayda radarımıza giren gelişmeleri ve fosil yakılara karşı verilen mücadeleleri senle paylaşıyoruz. 

Aylık Fosilsiz Postası Bültenimize abone olmak için tıklayın

#ParisiOnayla

Angola, bu ay Paris İklim anlaşmasını imzalayan 190. ülke oldu! Geriye Türkiye’nin de dahil olduğu anlaşmayı onaylamayan 7 ülke kaldı. Bir çok ülkenin aksine Türkiye’nin iklim krizinin ana faillerinden kömürden çıkış takvimi bulunmuyor. Ayrıca Türkiye’nin iklim kriziyle mücadele için sunduğu Ulusal Katkı Niyet Beyanı (INDC) da “Kritik Düzeyde Yetersiz’ durumda. Başta güneş enerjisi olmak üzere ciddi bir yenilenebilir enerji potansiyeli bulunan Türkiye’nin iklim krizine karşı bir an önce somut adım atarak #ParisiOnayla’ması ve INDC’sini iklim krizi çağının gerçeklerine göre güncellemesi gerekiyor.

#AdanayaTemizHava

Adana’daki termik santral inşaatı kural tanımıyor

İklim krizinin ve bölgedeki sanayi tesislerinin etkileri ile boğuşan Adana’da inşaatı devam eden Hunutlu kömürlü termik santralinin projesinde yapılan değişikliklerin ÇED Raporu’nda yer almadığı ortaya çıktı.  #AdanayaTemizHava kampanyasını başlatan ve ulusal sivil toplum kuruluşlarının desteğini alan Doğu Akdeniz Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada inşaat sürerken baca tasarımında değişiklik yapıldığı ve su alma ve su deşarj yapılarının iptal edildiği belirtildi. 

Hunutlu kömürlü termik santrali projesine karşı devam eden #AdanayaTemizHava kampanyası hakkında daha fazla bilgi için: adanayatemizhava.org

Change.org imza kampanyası için: change.org/adanayatemizhava

#YerinAltındaBırak

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, 68 ildeki 766 bölgede maden ruhsatı verilmesi için 24 Ağustos’ta ihale süreci başlattı. Ekoloji Birliği konuyla ilgili yaptığı açıklamada tüm bileşenleriyle ihalelere karşı dava açacağını duyurdu.

Yeryüzünü ferahlatan haberler

Kömür madeni projesine karşı dava açan Tayyibe Demirel Turgut Köyü’ne doğru ilerleyen kömür havzası önünde

Muğla Milas’ta kömür madenine karşı zafer yaşamı savunanların! Danıştay 6. Dairesi Muğla’da açılmak istenen kömür madeni için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararını onadı, kömürcü şirketin temyiz talebini reddetti. 

Bursa, Kirazlıyayla Köyü’nde yapılmak istenen maden zenginleştirme tesisi ve atık barajı projesine karşı Kirazlıyaylalıların aylardır verdikleri mücadelede önemli kazanım. Bilirkişi heyeti oy birliğiyle madenin hukuka aykırı olduğunu ve ÇED raporunun yeterli olmadığına karar verdi. 

Kore Endüstri Bankası, Avustralya’da dev kömür madeni projesi Adani’yi desteklemeyeceğini açıkladı. Açıklama, Pasifik İklim Savaşçıları’nın konu hakkında Güney Kore Hükümeti’ne ve banka yetkililerine gönderdikleri mektuplar ardından geldi. Yaşam savunucuları, iklime, bölge ekosistemine, yerli halk topraklarına vereceği muazzam tahribattan dolayı Adani kömür madeni projesine karşı mücadele ediyorlar. 

İrlanda’da iklim aktivistleri hükümete karşı açtığı davayı kazandı, yüksek mahkeme hükümetin sera gazı salımlarını azaltmada daha iddialı bir strateji geliştirmesi gerektiğini hükmetti

Fridays for Future / Gelecek İçin Cumalar altında bir araya gelen genç iklim aktivistleri Amazon’daki ormansızlaşmaya ve yerli halkların salgından dolayı uğradıkları hak ihlallerine dikkat çekmek için İstanbul – Brezilya konsolosluğu önünde bir eylem gerçekleştirdi. 

Okuma önerileri

Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’nin hava kalitesi karnesi Kara Rapor 2020’yi yayınladı. Rapora göre 2019 yılında, Türkiye’de hava kirliliği (PM10) yeterli veri olan 51 ilin %98’inde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün sınır değerlerinin üzerinde gerçekleşti. Kısaca kirli hava soluyoruz!
Kara Rapor 2020’yi indirmek için tıklayın. 

 

Doğalgaz gerçekten çevre dostu mu? Nasıl bir iklim maliyeti var? Fosil gazı projelerine karşı faaliyet yürüten Gastivists’in “Yeni Fosil Gazı Terminalleri” raporuna Türkçe ulaşmak için tıklayın.

Bir ay sonra Fosilsiz Postası’nın yeni sayısında görüşmek dileğiyle,

Ege