Uluslararası sivil toplum kuruluşu Oil Change International Fosil Yakıt Kullanımı Son Raddesinde (Fossil Fuel Expansion Has Reached the Sky’s Limit) isimli raporunu yayınladı. 

Halihazırda faal olan kömür, gaz ve petrol tesislerinin gömülü emisyonları hesaplandığında, eğer bu tesisler ömürlerini tamamlayana kadar çalışmaya devam ederse, Dünya’yı 2˚C ısıtacağımız ve bildiğimiz anlamda hayatı sürdüremeyeceğimiz ortaya kondu. 

Madde75 ile Hayatımızda Ne Değişiyor

 

Şu anda faal olan kömür, gaz ve petrol tesislerinin gömülü emisyonları hesaba katıldığında, eğer bu tesisler ömürlerini tamamlayana kadar çalışmaya devam ederse, Paris Anlaşması’nın 1.5˚C hedefinin aşılmasına hatta 2˚C ısınma sınırının bile geçilmesine neden olacağını gösteriyor.

Dünya liderleri, 21 Eylül 2016’da Paris Anlaşması’nın yürürlüğe girmesini hızlandırmak için New York’ta bir araya geldiler. Bu buluşma ile aynı gün yayınlan rapor, fosil yakıt altyapı planlarının hepsinin acilen durdurulması gerekliliğini gözler önüne seriyor.

Çalışma, dünyaca ünlü fosil yakıt danışmanlık şirketi olan Rystad Enerji’den alınan veriler ışığında, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin karbon bütçeleri baz alınarak hazırlandı. Var olan, geliştirilen kömür, petrol ve gaz rezervleri çalışmaya devam ederse, küresel ısınma 1.5°C ötesine taşınacak.

Bu nedenle, Paris Anlaşması konusunda ülkeler uygulanması konusunu ciddiye alıyorlarsa, fosil yakıt endüstrisinin genişlemesinin ivedilikle durdurulması gerekiyor.

Araştırmanın korkutucu sonuçları eyleme geçmenin aciliyetini gösteriyor. Bill McKibben raporun yayınlanmasının üstüne iklim değişikliğinin dehşetengiz aritmatiğini tekrar hesapladı.

 

ae166eb46c69373fd0ea8a4213e4aded6d3cf615

 

Rystad’ın verileri, hâlihazırda işletimde olan kömür madenleri, petrol ve doğal gaz kuyularının 942 gigaton CO2 eşdeğerini içerdiğini gösteriyor. Ancak bilim insanları, eğer 2 derecenin altında kalmak için üçte iki şansımız bile olmasını istiyorsak, atmosfere ancak 800 gigaton CO2 (milyar ton karbondioksit) salabilececeğimizi ifade ediyor. Yani aritmatik problemimiz basit, ve şöyle bir şey: 942 > 800

Fakat Dünya’yı şimdiden 1 derece ısıttığımızdan bilim artık üst sınırın çok daha düşük olduğuna inanıyor. 1.5°C hedefini yakalamak için %50 şansımız olması için, aşağı yukarı 353 gigaton daha CO2 salabiliriz. Hadi aritmatik hesabı tekrarlayalım: 942 > 353

 

DCIM100MEDIADJI_0037.JPG

Yani halihazırda var olan fosil yakıt rezervlerinin %85’ini kullanırsak belki 2°C’yi tutturabiliyoruz.1.5°C hedefini tutturabilmemiz için ise var olan fosil yakıt rezervlerinin yaklaşık 3’te 1’ini kullanabiliriz.

Şu andan itibaren tüm fosil yakıtları yerin altından çıkarmayı bıraksak bile 1.5°C hedefini tutturabilmemiz kesin değil. Fakat Türkiye’de 70’in üzerinde yeni yapılması planlanan kömürlü termik santral var. Var olan 29’un üzerine. Henüz tası tarağı toplayıp başka bir gezegene gitme imkanımız olmadığına göre, iklim değişikliğine karşı harekete geçmek zorundayız. Daha fazla fosil yakıt arayamayız, çıkaramayız. Paris Anlaşması’nı imzalayan liderlere onları izlediğimizi, sorumlu tuttuğumuzu hissettirmek hiç bu kadar önemli olmamıştı. Bildiğimiz şekilde hayata devam edebilmek için. Bilim kurgu senaryolarını yaşamamak için.