Bula Dostlar, (Bula Fiji dilinde merhaba anlamına geliyor)

Bu Pazartesi, 23. Birleşmiş Milletler İklim Görüşmeleri (COP23) Almanya’nın Bonn kentinde resmi olarak başladı. Ancak atmosferi belirleyen asıl şey Pazar günü gerçekleşen güçlü eylemlerdi.

Pasifik adaları vatandaşları ve dünyanın her tarafından gelen binlerce kişi Renanya kömür yataklarında eylemdeydiler. Bu eylemin amacı, iklim alarmını çalmak ve fosil yakıt çağının hemen sona ermesini talep etmekti. Binlerce insan açık bir linyit maden işletmesini bloke ederken, Pasifik İklim Savaşçıları, Almanya’daki kömür endüstrisinden etkilenen ve bu endüstriye direnen insanlarla dayanışma içerisindeydi.

Fosilsiz bir Dünya için, COP23 BM İklim Görüşmelerinin açılış gününde gerçekleşen bu güçlü çağrıyı izleyin ve paylaşın.

Ayarlar ikonuna tıklayarak Türkçe altyazılı izleme seçeneğini kullanabilirsiniz.

Tongalı İklim Savaşçısı Zane Sikulu, “Almanya’nın linyit yatakları dünyadaki en büyük kömür madenleri arasında yer alıyor. Eğer bunları kapatmazsak, Pasifik Adalılar olarak hiç bir şansımız yok. Toprağımızı, kültürümüzü ve Pasifik insanları olma kimliğimizi korumak için buradayız” dedi.

Pasifik Bölgesindeki bir çok farklı taban örgütlenmesini, ön saflarda yer alan ve yerli toplulukları temsil eden Pasifik İklim Savaşçısı grubu, Almanya’daki Manheim isimli köyde güneş doğarken Fiji adalarına özgü geleneksel bir tören gerçekleştirdi. Manheim köyünün, yakınlardaki Hambach madeninin genişletilmesi amacıyla yıkılması planlanıyor.

Törenin ardından, Pasifik Adalılar devasa kömür madeninin köşesine kadar giderek kocaman taç yaprakları açtı ve bir “sei” çiçeği oluşturdu. “Sei” çiçeği, Pasifik Adalıların fosil yakıtlara karşı direnişlerinin sembolü. Çok yakın başka bir yerde ise taban örgütlenmesi Ende Gelaende, binlerce insanı madene barışçıl bir şekilde girmeleri için harekete geçirdi. Bu eylemle RWE şirketini, madeni saatlerce kapalı tutmaya zorlandı.

“Tapa (Pasifik elişi örtüsü) Tonga’da yapıldı. Avustralya’da Pasifik Adalılar tarafından boyandı. Onu üzerine titreyerek Almanya’ya getirdik. Bu sei yaprakları  kendileriyle beraber topluluklarımızın sevgisini taşıyor. Ayrıca fosil yakıt endüstrisine karşı direnişimizin de bir sembolü durumundalar. Korkunç bir kömür madeni karşısında, sahip olduğumuz ruhu yaymak için bu devasa çiçeği açtık.”

– 350 Pasifik

Samoalı İklim Savaşçısı Brianna Fruean’a göreBugün Pasifik Bölgesi, Almanya ve tüm dünyadan insanlar, fosil yakıt çağının hemen şimdi sona ermesini talep etmek üzere, uluslararası ölçekte birleşik iklim adaleti hareketi olarak bir araya geldi. Pasifik Bölgesinde iklim değişikliğinin etkilerini hissetmeye başladık bile. İklim değişikliği eninde sonunda herkesi etkileyecek. Hepimiz farklı insanlarız ancak mücadelemiz bir.”.

COP23 gerçekleşirken, Pasifik insanlarının öncülüğünde, dünya liderlerinin fosil yakıt çağının sonunu getirmelerini ve herkes için adil bir yenilenebilir gelecek inşa etmelerini kuvvetli bir şekilde talep etmeye devam edeceğiz. Bu işi tamamen politikacılara bırakamayacağımızı biliyoruz.

İhtiyacımız olan değişiklik, dünyanın her tarafındaki yerel topluluklar tarafından uygulanmaya başladı bile. Bu değişiklik daha iyi, Fosilsiz bir dünya için gerekeni yapan sayısız insan tarafından gerçekleştiriliyor.

Onlara topluluğunuzun, kentinizin veya çalıştığınız kurumun Fosilsiz olmasını sağlama sözü vererek katılabilir, Pasifik İklim Savaşçıları ile dayanışma gösterebilirsiniz. Ayrıca, önümüzdeki bir kaç hafta boyunca COP23’te gerçek değişimi örnekleyecek insanların seslerini çoğaltabilirsiniz.