Çünkü ünlü yazarın günde 50 fincan kahve içtiğine inanılıyor. Beyninin hücrelerini içtiği kahve sayesinde çalıştırdığına inanıyormuş. Bir Balzac kolay yetişmiyor. Siz de sabahları pek iyi uyanamıyorsunuz, bir fincan kahveyi içmeden ayılamıyorsunuz. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günde 1.5 milyar kahve içiliyor zaten. Fakat kokusuyla bile insanı uyandıran, tüm sosyal aktivitelerin başrolü kahve, 2035 yılından itibaren tükenmeye başlayacak. Bu nedenle Balzac olsa bize çok kızardı.

balzac-olsa-size-c%cc%a7ok-kizardi

Kahve neden tehlikede?

Kahvenin üretiminin en büyük olduğu alanlar yağmur ormanları ve iklim değişikliğinin en hızlı etki gösterdiği yerler de yağmur ormanları… Düzensiz yağışlar, yükselen ısılar ve çoğalan haşerelerle birlikte gelen hastalıklar, kahve üretimini çoktan oldukça kötü etkiledi. Üstelik bu sözler Union Hand Roasted Coffee yönetim kurulu üyesi Steven Macatonia’ya ait. Bu zorluklar kahve üreticilerini sadece yormuyor, işlerin bırakıp farklı gelir kaynaklarına yönelmelerine de neden oluyor. Örneğin Etiyopyalılar, kahve ile gelişen bir hayat yaşıyorlar, fakat durumun gittikçe kötüleşmesi tüm ülkenin ciddi bir sıkıntı çekmesine neden olacak. Kısaca, kahve üreticilerinin finansal desteğe ihtiyacı doğuyor. Fakat bir yandan da iklim değişikliğinin kötü etkileri, kahveyi yatırımcılar açısından riskli bir hale getiriyor. Çiftçiler destek bulamayınca başka ekinlere ya da iş kaynaklarına yöneliyor.

giphy

Yeni teknolojiler hiçbir şeyi kurtarmayacak!

Yeni teknolojiler kahvenin ömrünü uzatabilir, bu dünyada biraz daha kahve içmemizi sağlayabilir belki ama bahsettiğimiz yağmur ormanları işçileri, kahve üreten çiftçiler için bu teknolojiler ateş pahası! Bu fiyatların, çiftçiler tarafından karşılanma ihtimali neredeyse hiç yok. Bu nedenle, iklim değişikliğinin birinci nedeni fosil yakıt şirketlerinin de yatacak yeri yok.

Şimdi biz sabahları nasıl uyanacağız?

Aslında olay şöyle özetlenebilr: Tanzanya’da 1960 yıllarında kahve mahsülü hektar başına 500 kg’dı. Şimdi ise 300 kg’ye kadar düştü. O günden bu zamana artan hava sıcaklıklarını ve dengesini şaşıran yağmurları düşündüğünüz zaman olayın ciddiyetini anlayabilirsiniz.

Düşünsenize, bir sabah kalkacaksınız ve içecek kahve bulamayacaksınız. 

Dünyada kahve tüketen 2.5 milyar insan, üreten milyonlarca çiftçi var. Fakat birkaç tane şirketin kısa zaman karı için biz gezegenden ve kahveden olacağız. Bilim insanlarının uyarıları açık: Şu anda üretimin devam ettiği petrol ve gaz sahaları o kadar devasa ki, dünyayı 1,5°C ısınma sınırının ötesine tek başlarına çekecekler. Eğer halihazırda çıkartılan kömürü de eklersek 2°C’nin ötesine geçeceğiz. Ama fosil yakıt endüstrisi daha da fazlası için zorluyor.

KAHVE AŞKINA: Fas’ta toplanan liderlere yönelik küresel dilekçeyi imzalayın, harekete katılın.