Dünya Meteoroloji Örgütü’nün 2016 senesinin şimdiye kadar kaydedilmiş olan en sıcak yıl olduğunu duyurdu.

350.org’un konuya yönelik basın açıklaması aşağıdadır:

350-logo

“2016 senesinde iklim değişikliği dünyayı her zamankinden daha net etkisi altına aldı. İnsanlar ve çevre vahim sonuçlarla karşılaştı. Artık dünyanın hiçbir köşesinde, iklim değişikliğinin birçok bilim insanının tahmin ettiğinden çok daha hızlı ve sert bir şekilde gerçekleştiği inkar edilemez. Bu durum en kırılgan gruplara daha da büyük zararlar veriyor. Kaydedilmiş en sıcak yıl rekorunun yeniden kırıldığını belirtmek kadar önemli olan diğer şey ise bu yıkımı durdurmak için ne yapılması gerektiğini yüksek sesle söylemek: fosil yakıtları yerin dibinde bırakmalıyız. Yani bu bilimsel gerçek, yeni petrol, kömür ve doğalgaz projelerinin yapılmaması gerektiği anlamına geliyor.

Bilim insanları ve mühendislerin on yıllar süren çalışmaları, yenilenebilir enerjiyi dünyadaki en temiz ve ucuz kaynak haline getirdi. Bunu yaparken, teknolojik bir ivme yarattı. Bu ivme, dünyanın her tarafındaki milyonlarca insanın iklim için harekete geçme talebi ile uyum içinde. Seçilmiş temsilciler bu ivmeyi önemsemeli. Fosil yakıtları yerin dibinde bırakmanın dünyaya bir maliyeti olmayacak. Ancak çıkarılmalarının yeryüzüne olan etkisi yıkıcı olacak.” Aaron Packard, 350.org İklim Etkileri Program Koordinatörü.

Dünyanın her tarafında fırtına, kuraklık, sel ve kontrol edilemeyen yangınlar gibi hava olayları, insanların hayatlarını kaybetmelerine neden oluyor ve milyonlarca insanın ve doğal sistemlerin yaşam alanlarını tehdit ediyor. 350.org Türkiye Kampanya Sorumlusu Cansın Leylim ekledi: “Bilim insanları iklimin değişmesinin en önemli sebebinin sera gazı salımları olduğu konusunda hemfikir. Daha geçtiğimiz hafta Türkiye’yi etkisi altına alan kar yağışı bizi korkuttu. Ortalama her 35 senede bir Avrupa’da gözlemlenebilen bir hava olayı olan soğuk hava dalgası bile halihazırda küresel ısınma olmasaydı daha sert gerçekleşebilirdi. İklim değişikliğinden şu anda etkileniyoruz. Gıda güvenliğimizi ve bütün yaşamımızı etkileyecek seviyeye ulaşmadan harekete geçmeliyiz.”

Büyük Bariyer Resifi, Avustralya, Ağustos 2016 © 350.org / BioQuest

Büyük Bariyer Resifi, Avustralya, Ağustos 2016
© 350.org / BioQuest Studios

2016 yılındaki ana iklim etkileri

  • ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), 2016 senesinin ABD’de gerçekleşen kaydedilmiş en sıcak ikinci yıl olduğunu duyurdu. – 15 hava ve iklim felaketi 138 insan yaşamına mal oldu ve 46 milyar dolar değerinde zarar ortaya çıkardı.
  • Geçtiğimiz Kasım ayında, Dünya Meteoroloji Örgütü 2016 senesi için geçici bir açıklama yayınladı. Bu açıklamanın amacı Fas’ın Marakeş kentinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi katılımcılarını bilgilendirmekti. Örgütün son açıklaması 2017 yılının ilk aylarında yayımlanacak. İlk defa, yapılan değerlendirme insanlığa olan etkiyi de göz önünde bulunduruyor. Açıklamada aşağıdaki etkilerin altı çizildi:
    • Gerçekleşen en ciddi kuraklık Güney Afrika’nın büyük çoğunluğunu etkiledi.
    • Çin’de bulunan Yangtze Havzası, 1999 senesinden beri gerçekleşen en vahim sel sezonunu yaşadı.
    • Güney Afrika’da aşırı sıcaklık dalgaları yaşandı. Kuveyt, İran, Tayland ve Hindistan’dayüksek sıcaklıklar yeni ulusal rekorlar kırdı.
    • Kanada’nın Alberta eyaletinde bulunan Fort McMurray bölgesinde, Kanada tarihinin en yıkıcı kontrol edilemeyen yangını çıktı.
    • Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), 2015 yılında 14,7 milyon insanın havayla ilintili felaketler nedeniyle yerinden edildiğini ve dünyanın bu durumdan etkilenmeyen bir köşesinin bulunmadığını belirtti.
    • Doğu Afrika’daki kuraklıkların bir sonucu olarak 24 milyon insanın gıda güvensizliği yaşadığı bildirildi.
  • Büyük Bariyer Resifi, kaydedilmiş en kötü beyazlamayı yaşadı. Mercan kayalıklarının %92’si bu durumdan etkilendi. Beyazlamadan altı ay sonra bilim insanları Resif’in kuzey bölümünün üçte ikisinden fazlasının öldüğünü keşfetti.